Contractul de credit. Ce informatii trebuie sa cuprinda si la ce trebuie sa fii atent?
Contractul de credit este actul prin care banca acorda, promite sau stipuleaza posibilitatea de a acorda unui client un imprumut si trebuie sa cuprinda informatii esentiale prevazute de legislatia in vigoare. De asemenea, exista anumite clauze contractuale care sunt interzise si care nu trebuie sa se regaseasca in document sub nicio forma. In plus, pe parcursul derularii contractului de credit, banca nu are voie sa efectueze anumite operatiuni.
Guvernul a acordat recent avize favorabile unor initiative legislative aflate in dezbatere in Parlament. Este vorba despre proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice si cel referitor la convertirea in lei a creditelor in valuta la cursul de schimb de la data conversiei.
Acestea insa nu sunt singurele proiecte de acte normative de actualitate, care ar putea modifica reglementarile privind relatia dintre banci si clientii lor. De exemplu, la Camera Deputatilor este inregistrat un proiect de lege care stabileste posibilitatea amanarii executarii silite a persoanelor fizice care au credite in franci elvetieni, pentru o perioada de trei ani.
De asemenea, Camera Deputatilor trebuie sa se pronunte si asupra unei initiative legislative care modifica legea clauzelor abuzive, in defavoarea clientilor institutiilor de credit.
Aceste proiecte de acte normative au starnit reactii puternice din partea bancherilor si a avocatilor care ii reprezinta pe clientii acestora, dupa cum relateaza presa centrala. Cele mai multe dintre declaratii s-au concentrat pe faptul ca persoana care semneaza un contract de credit cu banca trebuie sa fie foarte atenta la ce contine documentul, pentru ca unele clauze contractuale o pot afecta in mod negativ.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!