Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere publica proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii privind piata de capital

 

Modificarea Legii privind piata de capital are ca scop încadrarea României în grupul pietelor de capital emergente pentru asigurarea vizibilitatii în plan extern, reprezentând totodata si o modalitate directa de a atrage noi categorii de investitori, arata un comunicat al Ministerul Finantelor Publice, remis luni AGERPRES.

ministerul finantelor publiceMFP a lansat luni în dezbatere publica proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr 297/2004 privind piata de capital, precizând ca are în vedere adaptarea legislatiei în domeniu prin eliminarea obstacolelor existente.

Potrivit sursei citate, acest demers are scopul sa conduca la încadrarea României în grupul pietelor de capital emergente, ceea ce va asigura o mai mare vizibilitate României în plan extern si o modalitate directa de a atrage noi categorii de investitori. Aceasta propunere legislativa este parte a unei initiative mai largi propuse de un grup de lucru condus de catre Bursa de Valori Bucuresti, din care fac parte atât reprezentanti ai pietei de capital românesti, cât si ai autoritatilor de supraveghere si reglementare, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Banca Nationala a României (ASF si BNR), precum si ai Ministerului Finantelor Publice (MFP).

‘Proiectul de act normativ va contribui la dezvoltarea pietei de capital din România. Raspundem astfel unor mai vechi asteptari ale pietei. Modificarile pe care le vom aduce vizeaza, în principal, adaptarea normelor nationale în scopul asigurarii unui tratament unitar si echitabil pentru investitori. Ma refer atât la investitorii locali, cât si la cei straini, respectiv la investitorii majoritari si la cei minoritari’, a afirmat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Proiectul de act normativ vizeaza, în principal, urmatoarele aspecte: facilitarea accesului la piata de capital româneasca; respectarea drepturilor fundamentale ale investitorilor, cum ar fi dreptul de vot sau dreptul la dividende; guvernanta corporativa a emitentilor si transparenta acestora, inclusiv raportarea informatiilor relevante pentru participantii la piata; simplificarea regimului ofertelor publice si al listarilor de actiuni si obligatiuni; cresterea pragului de detinere a actiunilor emise de operatorii de piata si eliminarea pragurilor de detinere a actiunilor emise de Societatile de Investitii Financiare (SIF) în scopul îmbunatatirii acestor entitati si cu efecte pozitive pentru piata de capital locala; eliminarea din cadrul actelor constitutive ale SIF si ale operatorilor de piata a unor prevederi restrictive referitoare la conditiile de întrunire a cvorumului si de adoptare a hotarârilor adunarilor generale ale actionarilor, care fac dificila desfasurarea acestora.(AS — autor: George Banciulea, editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie