Legea prin care medicii vor fi scosi din categoria functionarilor publici a fost trimisa spre promulgare pentru a doua oara presedintelui Traian Basescu
Medicii care conditioneaza actul medical de plicul cu bani vor primi pedepse mai mici cu o treime în cazul în care vor fi gasiti vinovati de coruptie dupa ce parlamentarii au votat o lege prin care doctorii nu mai au statut de functionar public si nici nu pot fi asimilati acestuia.
Medicii care conditioneaza actul medical de primirea unor sume de bani vor scapa mai usor de rigorile legii. Asta dupa ce senatorii si deputatii au votat favorabil proiectul prin care medicul nu mai este considerat functionar public si nici nu este asimilat acestuia. Legea a fost trimisa spre promulgare, pentru a doua oara, presedintelui Traian Basescu. În vara, acesta a cerut o reexaminare a legii, aratând în expunerea de motive ca prin aceasta modificare „medicilor li se diminueaza raspunderea penala pentru toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public, în sensul legii penale”.
În acest moment, Ordonanta 2/2014 nu mai poate fi respinsa si trebuie sa fie promulgata în forma sa initiala, arata Consiliul National al Colegiului Medicilor din România (CMR). „Este primul pas prin care se recladeste încrederea între pacient si medic. Pâna acum, acesta era echivalat cu functionarul public. Practic, medicul nu va mai fi judecat dupa regulile functionarului public, asa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Nu mai poate sa vina Directia Nationala Anticoruptie (DNA) peste ei”, a explicat profesorul Vasile Astarastoae, presedintele CMR.
Potrivit acestuia, unul dintre motivele pentru care medicii au plecat din sistemul de sanatate a fost statutul de functionar public pe care îl au în România. „Având în vedere natura profesiei de medic si obligatiile fundamentale ale medicului fata de pacientul sau, medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia”, se arata în Ordonanta 2/2014.
Pedepse reduse cu o treime
Specialistii în drept au explicat ca prin adoptarea ordonantei medicii sunt încadrati la categoria „functionari”, iar în cazul acestora pedepsele din Codul Penal pentru actele de coruptie sunt cu o treime mai mici decât în cazul celor comise de functionarii publici.
„Nu cred ca poti stârpi coruptia cu ajutorul procurorilor. De trei ani, de când intra oameni la închisoare pe banda rulanta, nu s-au adus modificari esentiale legislatiei, asa cum era normal. Coruptia se stârpeste cu legi bine facute, cu proceduri bine definite, prin mijloace de prevenire nu prin masuri punitive”, este de parere si sociologul Mircea Kivu.
Citeste mai departe pe adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!