Inregistrarea contractului colectiv de munca
Contractele colective de munca trebuie inregistrate la inspectoratul teritorial de munca, prin grija partilor, dupa cum prevede legislatia in vigoare. In acest sens, trebuie intocmit un dosar care va cuprinde o serie documente si care va trebui depus la ITM.
Contractul colectiv de munca este, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala si reprezentantii angajatilor, prin care se stabilesc clauze privind drepturile si obligatiile ce decurg din relatiile de munca. Prin incheierea contractelor colective de munca se urmareste promovarea si apararea intereselor partilor semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca, in vederea asigurarii pacii sociale.
Atentie! Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
Sectoarele de activitate in care pot fi incheiate contracte sectoriale de munca sunt stabilite prin HG nr. 1260/2011. Astfel, exista 29 de sectoare de activitate in baza codurilor CAEN, iar printre acestea se numara domeniul financiar, mass-media, agricultura, industria extractiva, constructii, comert, invatamant sau sanatate.
Acelasi act normativ permite federatiilor sindicale si patronale initierea demersurilor necesare pentru constatarea de catre instantele judecatoresti competente a reprezentativitatii la nivel de sector de activitate, precum si negocierea si incheierea contractelor colective de munca la nivel sectorial.
Potrivit unui material informativ realizat de Inspectoratul Teritorial de Munca Valcea, contractul colectiv de munca cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:
- dispozitii generale;
- timp de munca si odihna;
- sanatate si securitate in munca la nivelul unitatii;
- concedii si zile libere;
- contractul individual de munca – incheiere, modificare, suspendare si incetare;
- salarizare si alte drepturi salariale;
- formare profesionala;
- drepturi si obligatii ale partilor contractuale;
- dispozitii finale;
- durata contractului.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!