Senatul a adoptat tacit amendamentul ce prevede pedepsirea persoanelor care dezvaluie informatii din dosarele penale

 

Senatul a adoptat tacit, respectiv fara a vota sau dezbate, un amendament ce prevede pedepsirea persoanelor care dezvaluie informatii din dosarele penale cu pâna la trei ani de închisoare. Amendamentul propus de senatorul PSD Serban Nicolae va ajunge Senatul Romaniei 1în comisia juridica a Camerei Deputatilor, care este for decizional. Cei mai multi dintre deputatii contactati de Gândul spun ca nu vor sustine aceasta modificare a Codului Penal daca ar avea ca urmare îngradirea libertatii presei sau a libertatii de exprimare. Pe de alta parte, sunt si voci care sustin ca ideea este buna si protejeaza dreptul persoanelor la viata privata.

Deputatii care sustin modificarea Codului Penal si sanctionarea persoanelor care dezvaluie informatii din dosarele penale argumenteaza ca scopul ar fi acela de a proteja interesele justitiei, dar si ca presa nu are dreptul de a intra ”cu bocancii în viata intima” a unui om.

”N-are rost sa comentez. Trebuie vazuta expunerea de motive. Ideea nu e rea pentru ca apar tot felul de neplaceri în ce priveste respectarea vietii intime. Si presa trebuie sa respecte viata intima a unui om. Nu poate sa intre cu bocancii în ea”, a explicat pentru gândul Cirprian Nica (PSD), membru al comisiei juridice din Camera Deputatilor.

Mate Andras (UDMR) sustine de asemenea initiativa, însa considera ca amendamentul are nevoie de anumite modificari.

”În anumite faze ale procesului, anumite informatii pot fi date publicitatii fara a fi lezate drepturile unei persoane, cum este dreptul la viata privata. Cred ca trebuie facute anumite modificari”, a precizat deputatul pentru gândul.

El sustine ca existe situatii în care în presa ajung, spre exemplu, interceptari care nu fac obiectul cauzei penale, dar si ca cetatenii au dreptul sa fie informati de organele competente atunci când intra în atentia procurorilor.

”Libertatea presei nu înseamna încalcarea drepturilor altor persoane. Altfel închidem Parchetul si poate face presa justitie. O persoana are dreptul sa afle pe cale oficiala daca este urmarita penal, nu din presa”, a spus Mate.

Alti membri ai comisiei juridice spun ca înclina mai mult catre protejarea libertatii presei si a celei de exprimare. Alexandra Pele, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie