Ford Craiova si Lukoil Ploiesti sub semnul incertitudinii in economia romaneasca

 

Productia motoarelor Ford EcoBoost de 1,5 litri se va muta din Craiova în Marea Britanie, iar Lukoil ar putea suspenda productia dupa ancheta de evaziune fiscala deschisa la Ploiesti. Ambele masuri îi afecteaza atât pe angajati, cât si pe furnizorii din retelele orizontale.

EconomieDoua noduri industriale care marcheaza harta economica a tarii sunt pe cale sa se destrame, cu consecinte previzibile, dar deocamdata greu de cuantificat.

Este vorba despre o unitate de productie din cadrul complexului Ford de la Craiova, de unde actionarii americani vor reloca linia de fabricatie a motoarelor EcoBoost de 1,5 litri, si despre rafinaria Petrotel Lukoil, unde se desfasoara o ancheta care ar putea duce la suspendarea productiei.

Locurile de munca ale câtorva mii de angajati sunt astfel puse în pericol, ca si afacerile furnizorilor traditionali ai celor doua unitati industriale, care risca sa-si piarda principalul cumparator.

EcoBoost – 1,5l pleaca din Banie

Productia motorului EcoBoost de 1,5 litri produs la Craiova va fi mutata la începutul anului viitor într-o fabrica din Marea Britanie. Compania americana a luat aceasta decizie din cauza scaderii cererii de pe piata europeana.

Motorul EcoBoost de 1,5 litri a fost produs pentru prima data la Craiova anul trecut în luna aprilie si a fost livrat pentru început pe piata chineza.

La uzina Ford din Banie se realizau la început 1.000 de propulsoare pe zi de 1,5 litri si de 1,0 litri, însa volumul a scazut în momentul de fata cu aproximativ 300 de unitati. „Productia motorului de 1,5 litri se muta în Marea Britanie, la uzina din Bridgend. Volumul de motoare produse zilnic la Craiova a scazut la 750 de bucati pe zi, de la 1.000. Probabil ca în luna februarie 2015 nu se va mai produce deloc acest motor la Craiova“, ne-a spus Ovidiu Cioroianu, liderul de sindicat din cadrul fabricii Ford Craiova.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie