Avem sau nu nevoie de legea privind insolventa persoanelor fizice?

 

A se vedea si dezbaterea juridica din 29 septembrie 2014 Insolventa persoanei fizice, locul unde partenerul debitorului este înrudit cu creditorul

faliment personal, insolventa persoanelor fiziceÎn ultimele zile se discuta intens despre un proiect de Lege privind insolventa persoanelor fizice[1]. Opiniile sunt împartite, avem sau nu nevoie de o astfel de lege? Apreciez ca se impune o reglementare în domeniu, iar ideea de a initia un act normativ cu privire la o procedura de insolventa care sa vizeze persoanele fizice particulari/consumatori este buna cu atât mai mult cu cât în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene exista o astfel de legislatie. Nu insist asupra motivelor obiective si/sau subiective pe care îmi întemeiez afirmatia, dar în acest context reamintesc câteva reguli de tehnica legislativa.

Principala modalitate de implementare a politicilor publice este activitatea de legiferare. Prin legiferare se asigura instrumentele necesare pentru punerea în aplicare a solutiilor de dezvoltare economica si sociala, dar si pentru exercitarea autoritatii publice.

Prin Legea nr. 24 din 27 martie 2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata[2] cu modificarile si completarile ulterioare se stabilesc anumite reguli cu privire la tehnica legislativa, continutul si fundamentarea solutiilor, forma de redactare, etc.

Potrivit dispozitiilor art. 2 din legea anterior mentionata:
“(1) Tehnica legislativa asigura sistematizarea, unificarea si coordonarea legislatiei, precum si continutul si forma juridica adecvate pentru fiecare act normativ.
(2) Normele de tehnica legislativa definesc partile constitutive ale actului normativ, structura, forma si modul de sistematizare a continutului acestuia, procedeele tehnice privind modificarea, completarea, abrogarea, publicarea si republicarea actelor normative, precum si limbajul si stilul actului normativ.”

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie