Reprezentantul UNICEF in Romania vrea interzicerea reclamelor la lapte praf in maternitati
În multe maternitati din România nou-nascutii sunt hraniti cu lapte praf înca din primele ore de viata, iar mamele sunt convinse de cadrele medicale ca nu au suficient lapte pentru copiii lor. Mai mult, la plecarea din spital, parintii primesc mostre gratuite din acest produs. Cu stiinta sau nu, unele cadre medicale încurajeaza prafurile, care de fapt ar trebui folosite doar în cazuri exceptionale.
„Laptele de mama, ca si dragostea de mama sunt de neînlocuit”, spune dr. Niculina Jianu, medic pediatru.
„98% dintre mame pot sa alapteze fara probleme”, adauga dr. Mihaela Nita, medic pediatru, consultant în alaptare certificat international.
„Am fost sfatuiti sa-i luam acelasi lapte cu care am plecat din maternitate”, afirma Roxana Mircea, mama.
Chiar daca „laptele de mama este de neînlocuit” tot mai putine femei din România reusesc sa-si alapteze pruncii asa cum se face de când e lumea si pamântul. Aceasta si pentru ca laptele praf este promovat în mod agresiv si mai ales pentru ca nu exista o lege care sa interzica acest fapt, asa cum se întâmpla în alte tari europene. În Marea Britanie si Suedia, de exemplu, reclamele la acest produs nu sunt deloc permise. Bebelusii sunt hraniti cu miraculosul lapte matern si nu cu surogate. În România însa laptele praf aduce venituri de milioane de euro.
„Exista o industrie farmaceutica care trebuie sa vânda lapte praf, pentru ca laptele praf e bataie, ce maternitate are nu stiu ce marca de lapte praf si ajungem iarasi la bani si interese”, spune Ditta Depner, educator prenatal.
„Speram ca în curând Parlamentul va adopta codul substituirii al laptelui. Am vrea sa vedem o interzicere foarte stricta a reclamelor la lapte praf în maternitati si sa ne asiguram ca alaptatul este promovat mai intens”, adauga Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF în România.
Citeste mai departe pe digi24.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!