Ministrul Agriculturii a afirmat ca viitorul Program national de dezvoltare rurala va pune accent pe imbunatatirea genetica
Statul va subventia 50% din pretul pe care crescatorii de ovine îl platesc pentru berbecutii de reproductie, ajutorul financiar având ca scop dezvoltarea perfomantelor animalelor pe linie genetica, a declarat duminica ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent în localitatea Costesti, la expozitia anuala dedicata rasei de ovine turcana.
‘Vom acorda un ajutor, asa cum am anuntat deja, care consta în subventionarea cu 50% din pretul pe care îl platesc (crescatorii — n.r.) pentru berbecutii de reproductie. La fiecare 30 de mioare pot sa cumpere un berbecut cu pretul subventionat 50% si cred ca în felul acesta, într-un an sau doi, vom vedea efecte pozitive din punct de vedere al geneticii’, a afirmat ministrul Agriculturii.
Potrivit lui Constantin, este posibil ca în cursul saptamânii viitoare sa fie aprobata o hotarâre de guvern în sensul acordarii subventiei pentru ameliorarea genetica a animalelor, scopul final fiind cresterea productiilor de lapte si carne.
Ministrul Agriculturii a mai spus ca viitorul Program national de dezvoltare rurala, în valoare de 8 miliarde de euro, va pune accent pe îmbunatatirea genetica, atât în sectorul zootehnic, cât si în cel vegetal, legumicultura si horticultura.
În ceea ce priveste boala ‘limbii albastre’, Constantin a mentionat ca trebuie gasite solutii astfel încât daca exporturile de animale vii vor fi restrictionate, sa se poata trece la un export de carne în carcasa.
Zeci de crescatori de ovine au luat parte duminica la cea de-a zecea editie a expozitiei de ovine din rasa turcana, în localitatea Costesti.
Potrivit presedintelui Asociatiei Crescatorilor de Ovine ‘Dacia’ din judetul Hunedoara, Dumitru Andresoi, rasa turcana reprezinta circa 75-80% din totalul ovinelor care cresc în tara iar în judetul Hunedoara numarul acestora reprezinta peste 95% din efective.
‘Este rasa de ovine autohtona, adaptata conditiilor meteo din România. Este o rasa productiva mixta, de lapte si carne. Efectivele au crescut de la 5,8 milioane în anul 2007 la peste 10 milioane de oi, eligibile pentru plata subventiilor, în acest an’, a precizat Andresoi.
El a apreciat ca daca se iau în calcul toate efectivele, atunci în România cresc circa 15 milioane de oi.(A, AS — autor: Sorin Blada, editor: Antonia Nita), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!