Producatorii mici de energie regenerabila pot intra in insolventa sau in faliment din cauza taxelor mari

 

Producatorii mici de energie regenerabila pot intra în insolventa sau în faliment în sase luni-un an din cauza taxelor mari, a preturilor reduse ale electricitatii si a blocajului de pe piata de certificate verzi, spune seful companiei Vienna Energy Forta Naturala, din grupul austriac Wien Energie.

energie electrica„În sase luni – un an producatorii mici vor intra în insolventa sau în faliment. Multi producatori mici au facut investitiile cu bani de la banci, care banci acum vor vrea banii înapoi”, a declarat agentiei MEDIAFAX Dan Prodan, managing director al Vienna Energy Forta Naturala.

Compania a cumparat în 2008 de la producatorul de electricitate detinut de stat Hidroelectrica 31 de microhodrocentrale pentru 35 milioane de euro. Dupa achizitie, compania a derulat un program de cinci ani pentru modernizarea unitatilor, în valoare de 15 milioane de euro.

„Daca pretul energiei este foarte scazut, daca certificatele verzi sunt în exces, ei (micii producatori de energie regenerabila – n.r.) au probleme în a-si plati ratele la banci. Taxa pe stâlp, reducerea cu 85% a numarului de certificate verzi pentru marii consumatori si pretul mic al electricitatii sunt factori determinanti”, a adaugat Prodan.

Guvernul a aprobat în iunie un proiect de hotarâre prin care marii consumatori de energie electrica vor plati doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislatie, ajutorul de stat având ca scop evitarea riscului ca aceste companii sa îsi piarda competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile. Schema de sprijin va fi aplicata dupa primirea avizului Comisiei Europene.

Potrivit lui Prodan, compania nu reuseste sa vânda certificatele verzi pe care le primeste pentru electricitate produsa în microhidrocentrale, din cauza ca piata este blocata, toti marii consumatori fiind în asteptarea aprobarii de catre CE a propunerii Executivului. Carol Dan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie