Parlamentul European si-a exprimat rezervele in privinta a sase comisari desemnati
Parlamentul European a luat sase „ostatici” pâna în prezent din rândul comisarilor desemnati, între care candidata României Corina Cretu, pregatind terenul pentru negocieri dificile cu Executivul UE si o posibila remaniere a echipei propuse de Jean-Claude Juncker. Cu 21 de audieri deja încheiate si alte sase care urmeaza, Parlamentul European si-a exprimat rezervele în privinta a cel putin sase candidati, relateaza site-ul EurActiv.com, informeaza Mediafax. Europarlamentarii cehi au fost primii care au recunoscut ca Vera Jourova, comisar desemnat de Cehia pentru Justitie, Protectia Consumatorului si Egalitatea de Gen, ar putea fi luata „ostatica” de Parlament în urma prestatiei sale neconvingatoare la audieri. Ei au declarat, de asemenea, ca un alt candidat, spaniolul Miguel Arias Cañete, reprezinta o problema si mai mare, iar Jourova s-ar putea pregati pentru a obtine portofoliul Energiei, care îi fusese repartizat lui Cañete. Acesta din urma a generat dezbateri intense în privinta legaturilor sale cu industria petroliera si cu schimbarile de ultim moment din declaratia sa de interese.
Ungarul Tibor Navracsics, desemnat pentru Educatie, Cultura, Tineret si Cetatenie, pare de asemenea sa se afle în dificultate, în principal din cauza faptului ca este considerat un sustinator loial al modelului de „democratie neliberala” promovat de premierul Viktor Orban.
Pentru a restabili echilibrul politic, candidata României Corina Cretu, din partea socialistilor si desemnata drept comisar pentru Politica Regionala, este de asemenea într-o situatie incerta, în timp ce Partidul Popular European de centru-dreapta considera prestatia sa neconvingatoare. Cañete si Navracsiscs sunt afiliati PPE, în timp ce Jourova este socialista.
Alti doi comisari desemnati sunt în vizorul PE, dar ei fac parte dintr-o categorie diferita din cauza faptului ca reprezinta tari mari. Francezul Pierre Moscovici, caruia Juncker i-a încredintat portofoliul Economiei si Afacerilor Financiare, este suspectat ca ar fi un cal troian al Parisului, cu misiunea de a permite tarii sale sa depaseasca deficitul bugetar fara a suporta sanctiuni.
În mod similar, britanicul Jonathan Hill, comisar desemnat pentru Stabilitate Financiara, Servicii Financiare si Piata de Capital, este vazut de unii europarlamentari drept trimisul Londrei în Executivul UE si a fost numit „lupul paznic la oi”.
Audierile se vor încheia la 7 octombrie. În teorie, Juncker poate redistribui portofoliile sau chiar le poate cere tarilor membre sa desemneze un alt candidat. Fara îndoiala însa, înlocuirea comisarilor va necesita mai mult timp si va duce la modificarea calendarului de intrare în functiune a noii Comisii Europene. Costin Nitu, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!