Un avocat a convins instanta ca etilotestul nu constituie proba judiciara

 

Lupta cu autoritatile este, de multe ori, o cauza pierduta. Nu si când ai un avocat bun, asa cum a fost cazul unui sofer din Alba Iulia, care a solicitat în instanta anularea unui proces verbal de contraventie. Dupa analizarea cauzei, completul de judecata de la test-alcoolemieTribunalul Alba, compus din presedintele Dragos Chiriac si judecatorul Aureliu Claudiu Pop, a hotarât sa mentina decizia instantei de fond, constatând prin Decizia nr. 289/A/2014, în mod irevocabil, ca mijlocul tehnic denumit „Aparat alcooltest marca DRAGER”, folosit de Politia Româna pentru constatarea contraventiei prevazute de art. 102 al. 3 lit. a din OUG 195/2002, nu este omologat si verificat metrologic, astfel ca rezultatele testarii cu aceste aparate nu constituie probe judiciare care sa poata fi luate în considerare de instantele judecatoresti.

Conform deciziei Tribunalului Alba, mandatarul petentului, avocatul Mihai Baco, a solicitat respingerea apelului formulat de intimatul IPJ (Inspectoratul de Politie al Judetului Alba) ca neîntemeiat, si mentinerea sentintei pronuntate de instanta de fond ca fiind temeinica si legala, apreciind ca aspectele care vizeaza mijlocul tehnic folosit la constatarea contraventiei si verificarea metrologica a acestuia pun la îndoiala legalitatea probei.

Prin sentinta civila nr. 3251/2013 a Judecatoriei Alba Iulia, pronuntata în dosarul nr. 2503/176/2013, se admisese în parte plângerea contraventionala formulata de petentul Bara Levente Hugo, în contradictoriu cu intimatul IPJ Alba împotriva procesului verbal de contraventie seria CP nr. 3891628 încheiat la data de 6.04.2013 de intimatul IPJ Alba, anulând în consecinta procesul verbal de contraventie contestat în ceea ce priveste contraventia prevazuta de art. 102 alin. 3 lit. a din OUG 195/2002 republicata. Astfel, petentul a fost exonerat de plata amenzii contraventionale de 675 de lei care îi fusese aplicata, fiindu-i de asemenea înlaturata sanctiunea complementara a suspendarii dreptului de a conduce pe o perioada de 90 de zile. În consecinta, s-a dispus restituirea catre petent a permisului de conducere.

Citeste mai departe pe avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie