Costurile partilor care intra in mediere cu 60% mai mici decat in cazul unui proces
Chiar daca Uniunea Europeana promoveaza în mod activ si încurajeaza metode de solutionare alternativa a litigiilor – medierea – fiind aplicata prin Directiva 2008/52/CE în toate statele membre, doar 57% dintre români au auzit de aceasta modalitate alternativa de rezolvare a disputelor, se arata într-un sondaj de opinie realizat anul acesta de IRES.
Acelasi raport arata ca românii confunda profesia de mediator cu cea de avocat, procuror, judecator sau chiar politist. Acestia ar apela la mediator în caz de divort, partaj, conflicte de familie, conflicte de munca si conflicte comerciale, si majoritatea ar plati pentru aceste servicii pâna în 700 lei.
La peste 5 ani de la adoptarea Directivei, în ciuda multiplelor beneficii pe care le ofera medierea în cauzele civile si comerciale, aceasta este în mai putin de 1% din cazuri în UE, se arata într-un studiu de impact al Comisiei pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European, dat publicitatii la începutul anului. Totodata, raportul realizat între costurile unui proces în instanta si costurile medierii, studiul releva ca acestea din urma sunt cu 60% mai mici.
Medierea este slab promovata în România, dar avantajele sunt multiple
Specialistii au si o explicatie cu privire la faptul ca doar un procent foarte mic apeleaza la mediator înainte sa ajunga în instanta: lipsa de informare asupra avantajelor medierii si a afectelor ce se nasc în urma acordului de mediere. “Din experienta pot spune ca atunci când partile ajung la sedinta de informare si le sunt explicate avantajele si beneficiile procedurii de mediere, acestea din urma aleg medierea ca metoda alternativa pentru solutionarea conflictului. Putem privi cu optimism impactul viitor al medierii în conditiile în care aceasta s-ar promova mai mult în randul populatiei si în interiorul companiilor. Totodata, autoritatile ar trebui sa încurajeze aceasta metoda de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, deoarece asigura o solutionare extrajudiciara si rapida a litigiilor”, considera mediatorul Anca Voican.
Citeste mai departe pe svnews.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!