Bloomberg anunta semnale de incredere a investitorilor in perspectivele economice ale Romaniei

 

Pe masura ce România se pregateste sa încheie dependenta de FMI, investitorii semnalizeaza ca au încredere în perspectivele economice, determinând obligatiunile tarii sa obtina cele mai mari câstiguri din Europa de Est, transmite Bloomberg.

investitieBondurile în dolari ale celui de-al doilea cel mai sarac stat membru al UE au câstigat 0,8% în trimestrul trei, cel mai semnificativ avans din rândul celor 13 tari europene din indicele Bloomberg USD Emerging Market Sovereign Bond Index (BEMS), care a scazut în perioada iulie-septembrie 2014. Obligatiunile rusesti si ucrainene au înregistrat cele mai mari pierderi în rândul statelor din regiune, în urma turbulentelor geopolitice si a temerilor ca Rezerva Federala (Fed) este aproape de majorarea ratei dobânzii în SUA.

Redresarea economiei României, masurile de austeritate adoptate de guvern si masurile luate pentru întarirea bancilor locale ar putea ajuta obligatiunile sa-si mentina performantele solide, într-un moment în care Fed se apropie de finalizarea programului de achizitionare de bonduri, conform analistilor de la Societe Generale SA.

Premierul Victor Ponta are ca obiectiv un deficit bugetar sub 3%, limita impusa de UE, pentru al doilea an consecutiv, si s-a angajat în mai sa adopte masuri pentru adoptarea euro în 2019.
‘România devine un creditor destul de solid si ar trebui sa treaca peste orice dificultati mai bine decât majoritatea altor tari în curs de dezvoltare. Ar putea adopta o atitudine defensiva fata de vânzarile de active’, a apreciat Regis Chatellier, director al departamentului care se ocupa de strategia de creditare pe pietele emergente la SocGen.

Reducerile de salarii în sectorul public si majorarea taxelor au ajutat la reducerea deficitului de la nivelul record de 9% din PIB în 2009, când România a obtinut asistenta financiara de la FMI în urma celei mai profunde recesiuni cu care s-a confruntat vreodata. Anul acesta economia va creste cu 3%, conform estimarii realizate de Bloomberg.

Aderarea la UE în 2007 si supervizarea FMI au provocat schimbari economice si au atenuat instabilitatea politica din România, care a avut 11 premieri de la caderea comunismului, în 1989, inclusiv trei din 2012. Din 2011, tara nu a mai retras bani din creditul FMI si Guvernul Ponta nu cauta o noua linie de creditare dupa expirarea actualului program, în martie.

Ponta a avut divergente cu FMI pe reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, care intra astazi în vigoare, si este destinata sa încurajeze companiile sa angajeze mai mult personal. FMI a apreciat ca decizia este imprudenta din punct de vedere fiscal si a dat termen Guvernului ca pâna în noiembrie sa vina cu masuri care sa compenseze pierderea veniturilor. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie