Medierea in cifre
Se vehiculeaza de ceva timp o statistica care pe noi ne-a pus pe ganduri: in 2013, Romania a inregistrat un numar record in istoria instantelor – 3.300.000 procese pe rol.
Din perspectiva judecatorilor, aceasta cifra reprezinta un volum de munca imens. Pentru avocati, juristi, mediatori, cifra reprezinta insa o piata cu un potential urias, capabila sa sustina desfasurarea activitatii tuturor. Cu toate acestea, realitatea pare sa contrazica acest lucru, din moment ce liber profesionisti ai domeniului juridic reclama o stagnare a veniturilor intr-o perioada cand piata, conform statisticilor, era in crestere. Din perspectiva avocatilor, volumul de munca se concentreaza oare in zona marilor case de avocatura? Din perspectiva mediatorilor, conflictele deferite instantei nu sunt mediabile?
Articolul nostru isi propune sa analizeze situatia actuala si sa dezvaluie elemente importante in desfasurarea medierii ca profesie liberala.
Din acest motiv, am urmarit activitatea instantelor pe parcursul a 3 zile. Intre 10 si 12 iunie 2014, am colectat date despre toate procesele aflate pe rolul principalelor instante (Curte de Apel, Tribunal si judecatorii) din Bucuresti. A rezultat o analiza edificatoare, un instrument propice celor care vor sa afle, printre altele:
– Cate dosare se judeca intr-o zi? / Care este dimensiunea pietei juridice in 2014?
– In ce stadiu procesual se afla? / Care este potentialul de dezvoltare al pietei?
– Care sunt materiile juridice cel mai des intalnite? / Care este domeniul cu cel mai mare potential de exploatare?
– Care sunt instantele cele mai solicitate? / Unde are justitiabilul sanse, cel putin in teorie, de a finaliza mai rapid un proces?
Numarul mediu de dosare aflate zilnic pe rolul instantelor din Bucuresti este de 4.078, aproape 50% din acestea fiind impartite intre Tribunal si Judecatoria Sectorului 3 (vezi fig. 1).
Un calcul pur matematic indica un volum de aproximativ 1.019.500 dosare pe an (cca. 250 zile lucratoare/an), la nivelul instantelor din Bucuresti. Raportat la nivelul cifrelor de la finele anului 2013, respectiv 3.300.000 dosare, si asumand pentru 2014 un numar de dosare cel putin egal rezulta ca Bucurestiul detine 1/3 din numarul cauzelor aflate pe rolul instantelor, restul de 2/3 fiind impartite, intr-o pondere mai mult sau mai putin egala, intre celelalte 14 Curti de Apel din tara.
Citeste articolul integral pe juridice.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!