Initiativa legislativa privind insolventa persoanelor fizice avizata favorabil de Guvern

 

Guvernul a avizat favorabil o initiativa legislativa, initiata de un deputat PSD, privind insolventa persoanelor fizice, în conditiile în care în ultimii doi ani s-a angajat constant fata de FMI, în scrisorile de intentie, sa faca toate eforturile pentru a evita adoptarea unor astfel de initiative.

Faliment personalAvizul favorabil este acordat în contextul în care premierul Victor Ponta a declarat, în vara acestui an, ca România nu va avea nevoie sa reînnoiasca acordul cu Fondul Monetar International (FMI), care ajunge la final anul viitor.

În ultimii doi ani, Executivul a respins mai multe initiative legislative pe aceasta tema.

În proiect se arata ca românii care au datorii sau credite si rate la banci trebuie sa beneficieze de reglementari clare si coerente care sa protejeze persoanele fizice, debitori de buna credinta, de situatia în care, sufocati de cumulul de datorii pe care trebuie sa le ramburseze, ajung în imposibilitate de plata.

Scopul actului normativ este de a asigura acoperirea datoriilor persoanelor fizice fara activitati antreprenoriale, aflate în insolventa, prin intermediul rambursarii datoriilor în baza unui plan ori prin intermediul lichidarii bunurilor respectivilor debitori.

„Executarea silita trebuie sa fie o procedura aplicata numai în ultima instanta, atunci când debitorul persoana fizica nu mai poate, din diferite motive imputabile acestuia, sa-si respecte angajamentele de la momentul contractarii creditului”, se arata în proiect.

Debitorul va fi considerat în imposibilitate de a-si achita datoriile la scadenta daca este incapabil sa îsi achite doua sau mai multe datorii, fata de doi sau mai multi creditori, în decurs de peste 30 de zile de la data scadenta a acestora. În aceasta situatie, va avea dreptul sa depuna o cerere de „insolventa” si o propunere de plan pentru rambursarea datoriilor.

Instanta nu va putea refuza deschiderea procedurii de insolventa exclusiv în temeiul faptului ca debitorul nu are destule bunuri sa acopere costurile procedurii, costurile urmând astfel sa fie suportate de catre stat. Thomas Dinca, mediafax.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie