Curtea de Conturi: Diferenta de noua milioane si jumatate de animale intre numarul declarat de fermieri si cel inregistrat in sistemul national

 

Statul român nu stie cu exactitate câte animale au taranii în curtea lor, desi a cheltuit 150 de milioane de euro pe un sistem care sa identifice si sa înregistreze oile, caprele, vacile si porcii. Curtea de Conturi spune ca exista o diferenta de noua milioane si jumatate de ferma vaci lapteanimale între numarul declarat de fermieri si cel înregistrat în sistemul national. Pe baza acestor informatii, APIA a dat ilegal subventii mai multor tarani. Sistemul de înregistrare a animalelor a fost implementat de o firma controlata de partenerul unor traficanti francezi de droguri. Desi sistemul si-a dovedit lipsurile, iar o instanta chiar a decis rezilierea contractului pentru neîndeplinirea unor clauze, conducerea ANSVSA a decis recent, fara licitatie, sa acorde un nou contract aceleiasi firme.

Sistemul National de Identificare si Înregistrare a Animalelor era obligatoriu pentru România, în momentul în care voia sa adere la Uniunea Europeana. Prin SNIIA, se garanta ca România va avea în permanenta o evidenta a nasterilor, deceselor, vânzarilor si sacrificarilor de animale din ferme sau din gospodarii. Informatiile erau esentiale pentru acordarea subventiilor, pentru controlul importurilor si exporturilor, dar si în cazul izbucnirii unei epidemii.

Intentia era buna. Dar SNIIA s-a dovedit o afacere banoasa pentru o singura firma si a produs statului o gaura neagra. În 10 ani, sistemul a înghitit, ilegal, peste 163 de milioane de euro.

În 2002, Ministerul Agriculturii începe identificarea si înregistrarea vacilor. Timp de doi ani, negociaza cu mai multe firme interesate sa construiasca sistemul informatic. În 2004, încheie contractul cu o firma italiana, care subcontracteaza partea de soft societatii românesti IQ Management. Aceasta încaseaza, pentru conceptia si dezvoltarea softului, 100.000 de euro.

Citeste mai departe pe digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie