Impactul reducerii CAS – Analiza

 

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca reducerea CAS va duce la exportarea banilor românesti. „Ce se va întâmplat cu banii din CAS? Nimeni nu va face investitii. Cel mai mare numar de salariati îl au multinationalele. Vor fi repatriati (banii, n.r.) Calculator si baniasa cum au mai fost repatriate si alte 6 miliarde de euro de pe piata româneasca în acest an. Deci îi vor trimite la companiile mama, pentru ca România a devenit impredictibila din punct de vedere a taxelor si nimeni nu va mai face investitii pâna când nu se clarifica”, a precizat Basescu.

„Ar trebui ca CAS-ul sa fie redus cu un procent între 7% si 10%”

Analistul economic Mircea Cosea spune ca CAS-ul este o masura care în teorie este buna, în practica ea tine de mai multe elemente pe care trebuie sa le aiba în mod simultan.
„În primul rând trebuie sa aiba o introducere la o perioada cât mai mica de timp fata de marirea salariului mediu ca sa compenseze dificultatile pe care angajatorul le are în platirea unui salariu minim. Deci marirea salariului minim ar fi trebuit sa fie urmata cât mai repede posibil de scaderea CAS-ului, nu s-a facut asta.

În al doilea rând, ar trebui ca CAS-ul sa fie redus cu un procent între 7% si 10% nu cu 5% ca sa poata sa aiba un efect pentru ca în acest an impozitarea si accizarea au împovarat foarte multe întreprinderi asa încât o scadere de 5% nu elimina efectul negativ al impozitarii suplimentare. În al treilea rând, el are un efect pozitiv într-un climat economic mult mai favorabil din punct de vedere administrativ, adica o simplificare a birocratiei, o trecere pe baze as spune eu mai corecte a colectarii impozitarii de catre ANAF eliminând abuzurile si tot ce are iz politic”, a declarat, pentru Curierul National, Mircea Cosea.

El a spus sa nu ne asteptam ca scaderea CAS sa aiba efecte miraculoase în economie. „Va avea efecte foarte minore si ele se vor vedea acolo unde nu ne gândim, nu prin marirea locurilor de munca pentru ca la 5% scaderea CAS-ului un angajator trebuie sa aiba minumum 40 de angajati ca sa creeze un loc de munca suplimentar ceea ce la întreprinderile mici si mijlocii nu este cazul. Vom vedea însa posibilitatea cresterii salariilor la marile companii, mai ales la multinationale”, a precizat analistul.

Întrebat pe cine favorizeaza scaderea CAS, Cosea a afirmat ca deocamdata scaderea CAS-ului este o masura care favorizeaza în primul rând marile companii si în special companiile multinationale care lucreaza în România si nu mica activitate economica româneasca la nivel de IMM-uri.

Vicepresedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru, nu crede ca reducerea CAS va duce la exportarea banilor. „Reducerea CAS-ului este un lucru bun. De ce? Sa arate macar un lucru pozitiv într-o mare de lucruri negative care se întâmpla în România, ca totusi se poate întâmpla si ceva bun. Pentru cei care vor avea suficienta minte vor face probabil ceva cu acesti bani”, a declarat, pentru Curierul National, vicepresedintele CNIPMMR, Liviu Rogojinaru. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie