Atragerea raspunderii in solidar

 

Ordinul nr. 2869/2014 se afla în sfera celor ce consolideaza reglementarile privind atragerea raspunderii în solidar a administratorului, atunci când acesta a provocat insolventa societatii în scopul sustragerii de la plata a obligatiilor fiscale.

recuperare datoriiÎn acest context, amintim faptul ca prevederile de la art. 27 si art. 28 din Codul de procedura fiscala permit angajarea raspunderii în solidar a tuturor persoanelor care, cu rea-credinta, au determinat nedeclararea sau neachitarea obligatiilor fiscale la scadenta.

Aceste persoane pot fi administratori, asociati, actionari, directori care au condus la insolvabilitatea societatii, în scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale, prin înstrainarea sau ascunderea activelor, deturnarea clientelei etc.

ETAPE

În fapt, autoritatile fiscale pot pune în practica aceste prevederi de invocare a raspunderii în solidar prin procedura instituita de OpANAF nr. 127/2014, cu modificarile ulterioare.

Astfel, acest temei normativ instituie mai multe etape pâna la angajarea raspunderii, inclusiv procedura de contestare. În principal, într-o situatie de angajare a raspunderii în solidar, autoritatile fiscale trebuie sa parcurga urmatorii pasi:

a) se identifica persoanele fizice sau juridice care au dobândit active de la debitorul declarat insolvabil;

b) se analizeaza legatura dintre transferul de active si cauza insolventei;

c) se centralizeaza datele si se trece la valorificarea acestora;

d) se procedeaza la audierea persoanei împotriva careia se va angaja raspunderea în solidar;

e) se analizeaza documentatia si înscrisurile pe care persoana le prezinta în apararea sa;

f) daca dovezile prezentate de persoana împotriva careia se angajeaza raspunderea în solidar nu sunt satisfacatoare, se trece la emiterea deciziei de angajare a raspunderii în solidar si solicitare a platii sumelor datorate bugetului.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie