ANOFM. Obligatiile persoanelor care obtin indemnizatie de somaj

 

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au mai multe obligatii. In primul rand, cei care au obtinut acesti bani trebuie sa se prezinte lunar la agentie pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca.

someriOrice persoana careia i-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile ei poate obtine indemnizatie de somaj. Cuantumul indemnizatiei de somaj se acorda in functie de stagiul de cotizare si anume 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an.

Toti cei care obtin acest venit au si cateva obligatii. Potrivit ANOFM, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj trebuie sa se prezinte lunar, pe baza programarii sau ori de cate ori sunt solicitate, la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca; sa comunice in termen de 3 zile agentiei pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate orice modificare a conditiilor care au condus la acordarea drepturilor; sa participe la serviciile pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate (aceasta obligatie nu se aplica in situatia in care persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj participa la programe de formare profesionala, organizate in conditiile legii, a caror finantare este asigurata din asistenta financiara nerambursabila primita de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul Fondului european de dezvoltare regionala, Fondului social european si Fondului de coeziune.

Obligatia nu se aplica pe perioada in care persoanele participa la aceste programe de formare profesionala, in conditiile in care, anterior includerii in cadrul acestor programe, nu au fost cuprinse in serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentia pentru ocuparea fortei de munca si se afla in perioada de acordare a acestor servicii. digi24.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie