Statul, cel mai rau platnic al CAS

 

Povara Anual, statul trebuie sa faca rost de 3 miliarde de euro ca sa plateasca pensiile, iar reducerea CAS va mari presiunea. Daca s-ar plati toate contributiile, bugetul s-ar echilibra, mai ales ca primul pe lista datorinicilor e tot statul, prin companiile sale

Calcul tarifeReducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie este binevenita pentru companii. Totusi, situatia precara a sistemului de pensii, care absoarbe acum circa 38% din cheltuielile totale ale statului, este primita cu reticenta de mediul de afaceri, care se teme ca ar putea fi majorate alte taxe, în compensare.

Calculele arata ca deficitul, deja foarte mare, al bugetului de pensii se va majora cu cinci pâna la ?apte miliarde de lei anual, începând din 2015. Evident ca va fi nevoie de noi surse care sa acopere plata pensiilor. „Ar trebui sa vedem un an în care aceasta masura se manifesta integral, cum ar fi 2015, si, mai ales, sa vedem ca aceasta reducere nu va fi însotita, în acelasi an, de alte masuri fiscale, care vor creste presiunea fiscala. Ne temem ca la anul ni se va lua cu doua mâini ceea ce ni s-a dat cu o mâna în acest an“, declara presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Mihai Bogza. Problemele financiare ale bugetului de pensii au explodat în urma cu sase ani.

Dezechilibrele pensiilor

În perioada 2000-2007, bugetul asigurarilor sociale a avut un sold relativ echilibrat sau chiar excedentar. Dupa 2008, deficitul acestuia a devenit o componenta importanta a deficitului bugetar total, reprezentând între 68% si 155%. „În 2013, bugetul general consolidat ar fi înregistrat surplus daca bugetul asigurarilor sociale s-ar fi aflat în echilibru“, precizeaza Consiliul Fiscal.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie