Desi cultiva cele mai mari suprafate de porumb din UE, agricultorii romani au cel mai mic profit

 

Agricultorii români cultiva cea mai mare suprafata de porumb din Uniunea Europeana, dar profitul este infim. Asta desi statul cheltuieste sume importante pentru sustinerea fermierilor.

agricultura porumbAcum, în apropierea campaniei electorale, guvernul vorbeste despre si mai multi bani. Peste un milion de fermieri vor primi, în octombrie, aproape 700 de milioane de euro, indiferent daca lucreaza terenul sau nu.

Agricultorii români aduna 4,4 tone de porumb la hectar de pe o suprafata de 2,6 milioane de hectare. Înseamna mai putin de jumatate din productivitatea medie obtinuta de francezi, de 9,5 tone la hectar.

Iar asta în conditiile în care Franta cultiva porumb doar pe 1,7 milioane de hectare. Motivele se înlantuie. Sistemele de irigatii sunt vechi. Si atunci când ploua si productia e buna, agricultorii nu au bani sa construiasca depozite, împrumuturile agricole sunt prea greu de obtinut.

Agricultorii vând recolta intermediarilor. Vinovat este si statul care da bani prea usor fermierilor fara sa puna conditii. „Pentru legumele din sere, un sprijin cuplat de 6200 de euro, in primul an pe hectar, pentru solarii plus trei mii de euro pe hectar, care li se acorda tuturor fie ca au un hectar sau mai putin”, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie