Comisia Europeana a publicat un ghid de masuri impotriva casatoriilor de convenienta
Comisia Europeana a publicat vineri, 26 septembrie, un ghid pentru a ajuta statele membre ale UE sa ia masuri impotriva casatoriilor de convenienta intre cetateni UE si resortisanti ai tarilor terte, in contextul legislatiei UE privind libera circulatie.
Comisia a redactat acest ghid in stransa colaborare cu statele membre, dupa ce unele state membre i-au solicitat sprijinul pentru a face fata acestui fenomen. Ghidul isi propune sa ofere sprijin autoritatilor nationale pentru combaterea eficace a casatoriilor de convenienta, garantand, in acelasi timp, dreptul la libera circulatie al cetatenilor UE. Orientarile publicate astazi vor contribui, de asemenea, la asigurarea faptului ca autoritatile nationale abordeaza acest fenomen — a carui amploare variaza considerabil de la un stat membru la altul1, — pe baza acelorasi elemente de fapt si de drept pe intreg teritoriul Uniunii.
„Dreptul la libera circulatie este un drept fundamental, care reflecta insusi spiritul cetateniei UE. Acesta nu este negociabil si este de datoria noastra sa il consolidam si sa il protejam”, a declarat dna Martine Reicherts, comisarul UE pentru justitie. „Abuzurile ameninta libera circulatie. Prin urmare, statele membre trebuie sa dispuna de instrumentele necesare pentru a interveni atunci cand se recurge in mod abuziv la casatorie pentru a facilita imigratia neregulamentara. Autoritatile locale sunt in prima linie atunci cand este vorba de aplicarea normelor privind libera circulatie si de asigurarea eficacitatii acestora. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeana transpune vorbele in fapte, formuland orientari operationale destinate statelor membre, pentru a impiedica astfel de abuzuri. Sper ca acest ghid va ajuta autoritatile nationale sa combata acest fenomen in mod eficace.”
Ghidul Comisiei abordeaza urmatoarele elemente:
- orientari operationale privind desfasurarea anchetelor referitoare la presupusele casatorii de convenienta;
- tehnici de ancheta eficace elaborate de autoritatile nationale si informatii privind modul in care Europol, Eurojust si Comisia Europeana pot oferi asistenta autoritatilor nationale;
- consiliere privind aplicarea unui mecanism de protectie dubla („double-lock”) pentru a reduce la minimum pericolul de eroare in ceea ce priveste aprecierea unei casatorii ca fiind reala sau de convenienta;
- o prezentare generala a normelor pe care autoritatile nationale trebuie sa le ia in considerare atunci cand actioneaza pentru a preveni sau pentru a combate abuzurile si detalii cu privire la ceea ce inseamna in practica aceste norme.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!