Subventia pe suprafata poate fi utilizata de agricultori ca garantie pentru contractanti
Agricultorii pot utiliza subventiile pe suprafata cuvenite si aprobate de APIA ca garantii nu numai pentru credite bancare, ci si pentru garantarea platii arendei sau produselor achizitionate pentru activitatea agricola, afirma Cristian Popescu, avocat asociat la Popovici Nitu & Asociatii.
Astfel, fermierii au dreptul, potrivit unui regulament european, sa utilizeze plata directa (subventia aprobata în cadrul schemei de plata unica pe suprafata) pentru garantarea platii semintelor, pesticidelor, îngrasamintelor sau a arendei, în cazul în care pamântul este luat în arenda, fara a mai fi necesara finantarea de la banca pentru aceste cheltuieli.
„Din punct de vedere practic, pentru un agricultor este mult mai util sa poata garanta în mod nemijlocit executarea obligatiilor sale prin intermediul platilor directe partenerilor contractuali cu care interactioneaza în activitatea sa curenta de productie, decât sa apeleze la finantarea din partea unei terte institutii. O astfel de finantare implica fara îndoiala costuri mai ridicate pe toate planurile”, a declarat vineri Popescu la conferinta Mediafax Talks about Agriculture.
El a aratat însa ca, în practica, APIA si centrele sale teritoriale au evitat sa recunoasca garantiile constituite asupra subventiilor, pe lânga cele provenind din conventiile de creditare, fara a avea o motivatie unitara a pozitiei adoptate.
„APIA ar trebui sa aiba o abordare mult mai pragmatica si adaptata pietei, iar în final sa se conformeze regulamentelor europene. Stim ca exista aceasta psihoza a fricii «nu semnam, nu va validam, ca vine Curtea de Conturi sau DNA», dar în final trebuie sa aplicam un instrument care este acordat pentru sprijinirea activitatii fermierilor”, a spus Popescu.
El a precizat ca exista chiar raporturi ale Curtii de Conturi Europene care subliniaza tocmai ca aceste plati directe au fost gândite ca instrumente transferabile pentru sustinerea activitatii fermierilor.
„În concluzie, platile directe pot fi folosite nu numai pentru a lua un credit de la banca, dar si în relatia cu ceilalti contractanti ai fermierului, însa pentru acest lucru este nevoie ca APIA sa aiba o mai mare deschidere si sa fie mai putin birocratica”, a conchis avocatul. Raluca Ghinea, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!