Ministrul Comunicatiilor: Statul are drept de preemptiune asupra Palatului Telefoanelor

 

Palatul Telefoanelor din Capitala este de vânzare. Telekom a anuntat ca scoate la vânzare cladirea – monument istoric, prin licitatie, la pachet cu alte doua proprietati: cladirea Tandem si cea din strada Matei Millo. Pretul de pornire este de 21,6 de milioane de euro. Ministrul Comunicatiilor sustine ca statul român are drept de preemptiune, pe care nu stie înca daca Guvernul îl va exercita, având în vedere ca pretul cerut este unul mare.

palatul telefoanelorConstruit la începutul anilor 30, în stilul art deco, Palatul Telefoanelor este prima cladire ridicata pe structura metalica din Bucuresti. Are un teren de 2 mii de metri patrati si e construit pe 1.700. La mijlocul perioadei interbelice, compania de telefonie cu capital american îsi dorea un sediu modern si a folosit arhitecti din SUA pentru a-l proiecta.

Ministrul Comunicatiilor a fost surprins ca Telekom nu l-a anuntat, mai ales ca Guvernul, prin Ministerul Culturii, are drept de preemptiune, stabilit legal prin contractul de vânzare a actiunilor Romtelecom, parafat în 1998. Guvernul ia acum în calcul daca îsi va exercita sau nu acest drept.

Statul român nu poate bloca însa procesul de vânzare, spune ministrul. Cladirea este monument istoric si a fost ferita de intemperii: a scapat ca prin minune neatinsa în timpul bombardamentelor din al Doilea Razboi Mondial, desi fostul Teatru National din vecinatate a fost distrus. Palatul Telefoanelor a rezistat cutremurelor, din anii ‘40 pâna în prezent. stiri.tvr.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie