TVA diferit la carti in functie de suportul de editare? Vezi decizia CJUE

 

Discutia pe care o prezentam a constituit tema întrebarilor preliminare înaintate Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) de catre Curtea Suprema Administrativa din Finlanda, chemata sa judece un dosar privind aplicarea diferentiata a TVA, în functie de modul de editare a cartilor, raportând legislatia nationala la reglementarile comunitare în materie.

carte vs ebookCererea de decizie preliminara priveste interpretarea articolului 98 alineatul (2) primul paragraf si a punctului 6 din anexa III la Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, astfel cum a fost modificata prin Directiva 2009/47/CE a Consiliului din 5 mai 2009 (denumita în continuare „Directiva TVA”).

Aceasta cerere a fost formulata în cadrul unei proceduri initiate de editura K Oy (denumita în continuare „K”) împotriva deciziei adoptate de Comisia Centrala de Impozite din Finlanda, potrivit careia cota redusa de TVA prevazuta pentru livrarea de carti editate pe suport de hârtie nu poate fi aplicata livrarii de carti editate pe alte suporturi fizice decât hârtia.

Din dosarul prezentat Curtii reiese ca atât cartile în format audio, cât si cartile în format electronic editate de K sunt disponibile sub forma unor fisiere electronice stocate pe suporturi fizice precum compact-discuri, CD-ROM-uri, memorii USB sau produse echivalente, ce reproduc carti editate initial pe suport de hârtie.

O carte în format audio, destinata sa fie ascultata, reproduce textul scris al unei carti tiparite, citit, pe un suport fizic precum un compact-disc sau un CD-ROM. O carte în format electronic reproduce, în esenta, continutul unei carti disponibile initial pe suport de hârtie, careia îi reia, în principiu, aspectul exterior si structura pe un suport fizic precum un compact-disc sau o memorie USB si care poate fi încarcata pe un calculator sau pe un aparat de citire adecvat. Cu toate acestea, versiunile în format electronic pot fi diferite, prin continut si structura, fata de cartile tiparite pe hârtie.

Editura K a sesizat Comisia Centrala de Impozite cu o cerere de decizie prealabila pentru a verifica daca cartile editate pe alte suporturi fizice decât hârtia, care reproduc textul scris al unei carti pe suport de hârtie, puteau fi considerate „carti” în sensul legii finlandeze privind TVA-ul, a caror vânzare face obiectul unei cote reduse de TVA.

Prin decizia prealabila din 25 mai 2011, Comisia Centrala de Impozite a declarat ca pot fi considerate carti numai publicatiile tiparite pe suport de hârtie sau realizate în mod analog, astfel încât cartile în format audio si cartile în format electronic editate pe suporturi fizice precum compact-discuri, CD-ROM-uri sau memorii USB nu pot fi considerate „carti” în sensul legii interne.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie