Toate contoarele care masoara consumul de curent electric vor fi inlocuite
Populatia si firmele din Romania vor fi obligate sa-si inlocuiasca toate contoarele care masoara consumul de curent electric cu unele noi, inteligente.
Masura se va implementa, pentru majoritatea populatiei, in urmatorii sase ani, se arata in Planul National de Actiune pentru Eficienta Energetica, publicat, saptamana trecuta, pentru dezbatere publica, pe site-ul Departamentului pentru Energie din cadrul Guvernului Romaniei.
Astfel, nu mai putin de 80% dintre consumatorii de energie electrica trebuie sa dispuna de sisteme de masurare inteligente pana in anul 2020. Aceasta prevedere este cuprinsa intr-o directiva a Parlamentului European si a Consiliului Europei din iulie 2009, ce prevede ca „statele membre asigura implementarea unor sisteme de masurare inteligenta care contribuie la participarea activa a consumatorilor pe piata furnizarii de energie electrica”.
Pentru evaluarea costurilor si beneficiilor pe termen lung, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a finantat realizarea studiului „Contorizare Inteligenta in Romania”, care a aratat ca „implementarea contorizarii inteligente in sectorul energiei electrice are potentialul de a fi o investitie profitabila datorita beneficiilor provenind din reducerea piederilor din retea si reducerea costurilor de exploatare la utilitati”.
Autoritatile enumera si alte argumentele suplimentare pentru instalarea la firme si populatie a contoarelor inteligente pentru curentul electric: reducerea semnificativa a consumului de energie electrica si reducerea emisiilor de CO2 prin furnizarea de informatii despre consum fie pe portaluri centrale de internet, ce pot fi accesate de consumatori, fie direct pe dispozitive aflate la punctele de consum. În plus, consumul de varf poate fi reduces cu ajutorul informatiilor din contoarele inteligente.
Conform cifrelor prezentate in Planul National de Actiune pentru Eficienta Energetica, in 2012, doar 1% dintre consumatorii alimentati cu energie electrica aveau contoare inteligente. Documentul citat prevede ca, in anul 2014, vor fi implementate proiecte pilot, atat la orase, cat si la sate, pentru a fi decise conditiile finale de instalare a noilor contoare.
Urmatorul pas va fi ca Agentia Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa aprobe, pana la sfarsitul anului viitor, calendarul national de implementare a sistemelor de masurare inteligenta, care va contine datele calendaristice ale etapelor de implementare si planul national de implementare a sistemelor de masurare inteligenta care sa cuprinda lucrarile de investitii, valoarea acestora, sursele de finantare, precum si masuri de informare a clientilor finali. Cristina Popovici, money.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!