Societatea de Administrare a Participatiilor în Energie a deschis o actiune la Tribunalul International de Arbitraj de la Paris impotriva grupului energetic italian Enel

 

Societatea de Administrare a Participatiilor în Energie (SAPE) a deschis o actiune la Tribunalul International de Arbitraj de la Paris împotriva grupului energetic italian Enel, solicitând plata a 521,58 milioane de euro.

11713482-classic-scales-of-justice-with-a-bunch-of-pills-and-dollarTribunalul din Paris a admis cererea de arbitraj, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, citat de Mediafax.

SAPE solicita Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând optiunea Put, care prevede ca Electrica are dreptul de a vinde si Enel are obligatia de a cumpara un pachet de 13,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a pretului, cuprins în contractul de privatizare semnat în iulie 2007.

Enel a platit direct statului, în luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud, iar dupa o majorare de capital de 425 milioane de euro, grupul italian a ajuns la o participatie de 64,4%. Ulterior, pretul de vânzare a actiunilor a fost ajustat în urcare cu 38 de milioane euro, astfel ca suma platita statului a ajuns la 432,9 milioane de euro.

Enel, care detine o treime din piata distributiei de energie din România, a anuntat ca vrea sa vânda operatiunile din România pâna la sfârsitul acestui an.

În România, Enel vrea sa vânda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel România (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

SAPE este o societate în portofoliul Departamentului pentru Energie, înfiintata în acest an ca urmare a divizarii partiale a Electrica înainte de listarea la bursa.

SAPE gestioneaza pachetele minoritare de actiuni detinute la companiile de distributie si furnizare a energiei electrice care au fost privatizate si, inclusiv, litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie