Persoanele care adopta ar putea beneficia de un concediu de pana la doi ani pentru integrarea copilului in familie

 

Persoanele care adopta ar putea sa beneficieze de un concediu de pâna la doi ani, pentru a ajuta copilul sa se adapteze în noua familie, a anuntat joi, la Conferinta Nationala pentru Adoptie, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Gabriela Coman.

adoptiePresedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie a spus ca aceasta prevedere a fost introdusa în propunerile de modificare a Legii 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, în urma cererilor pe care ANPDCA le-a primit de la parinti care au adoptat, de la fundatiile care au experienta în acest domeniu, dar si de la specialistii din directii.

„Ne-am gândit sa intervenim cu aceasta modificare la lege, nu atât pentru nevoile adoptatorului, ci pentru nevoile copilului care a fost adoptat. Multi dintre acesti copii vin, în aceasta etapa, cu oarecare tulburari emotionale, uneori cognitive, altii cu probleme de sanatate. În plus, ei au nevoie de statul mamei acasa lânga ei, pentru o anumita perioada, pâna când se acomodeaza. Nevoile copiilor adoptabili si adoptati difera mult si semnificativ fata de nevoile unui copil biologic. La fel, si nevoia de interventie a familiei care a adoptat copilul este alta. Din aceste considerente, si pentru a ne asigura ca cel mic nu mai trece prin alte stari emotionale sau prin alte dificultati în evolutia lui, ne-am gândit sa cuprindem în proiectul de modificare a Legii 273 si acest concediu, pe care speram sa ni-l aprobe cei care decid mai departe”, a declarat Gabriela Coman.

„Trebuie sa mai vorbesc cu specialistii, pentru ca, în functie de vârsta copilului, s-ar putea sa avem nevoie si de perioade de concediu diferite. Eu l-as vrea similar cu perioada de concediu acordata pentru copilul care are 0 – 2 ani, dar s-ar putea ca pentru copiii mai mari sa reducem putin din perioada. Nu ne-am gândit înca”, a mai spus presedintele ANPDCA, amintind ca, în prezent, acest concediu se acorda doar celor care adopta copii mai mici de doi ani.

Simona Czudar, presedintele organizatiei Ador Copiii si parinte adoptiv, a declarat ca a solicitat acest concediu chiar si Avocatului Poporului, printr-un memoriu.

„Este în primul rând nevoia copilului venit din sistemul de protectie speciala de a fi integrat într-o noua familie si într-o noua structura. Practic, când are loc o adoptie, copilul traieste un nou abadon. El se desparte de asistentul maternal sau de persoanele de referinta alaturi de care a crescut pâna în momentul adoptiei. Si daca tot ne preocupa copilul, trebuie sa îi recunoastem aceasta nevoie de asistenta si de servicii specializate si dupa integrarea în familia adoptiva. Perioada de acomodare a lui la noua structura si la noile repere din viata difera în functie de trauma prin care el a trecut, de vârsta pe care o are. Dupa modelul statului francez, sper sa reusim sa determinam autoritatile din România sa adopte o astfel de preveedere si în tara”, a spus Czudar.

Ea a mai spus ca, în cazul sau, acomodarea cu copilul a durat peste sase luni din momentul adoptiei. Aurelia Alexa, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie