OPCOM a pierdut un proces intentat ANRE

 

OPCOM, operatorul bursei noastre de energie, a pierdut recent un proces intentat ANRE (reglementatorul pietei), în care contesta o amenda data pentru faptul ca a permis tranzactii cu electricitate la preturi si cantitati varibile, potrivit mai multor surse apropiate situatiei. OPCOM a facut apel la decizia instantei, care considera ca ANRE a procedat corect amendând operatorul pietei, mai spun sursele citate.

ciocanelANRE a amendat OPCOM si zeci de operatori din piata de energie pentru ca au încalcat legea si regulamentele tranzactionând electricitatea la preturi si cantitati variabile. Specialistii ANRE au motivat: „Licitatia pe un pret care nu conteaza, în majoritatea cazurilor, decât într-o cota de 1% la pretul de contract, reprezinta o manipulare a pietei de energie electrica (pretul de licitatie poate fi oricât de mare sau oricât de mic, deoarece el nu conteaza pentru partile care se vor angaja în contract, dar va da o indicatie eronata celorlalte parti interesate si scade gradul de transparenta a licitatiei respective”.

Sursele noastre afirma ca toti operatorii au contestat în instanta amenzile primite si ca OPCOM ar fi cumulat deja 13 sanctiuni. „Cel mai probabil instantele nu vor lua aceeasi decizie, mai ales ca notele de constatare ale ANRE care stau la baza amenzilor invoca motive diferite”, mai spun sursele citate.

Situatia a creat presiuni fara precedent pe piata noastra de energie, furnizorii si producatorii afirmând ca ferm nu este sinonim cu fix si ca legea si regulamentele nu interzic cantitatile si preturile variabile în functie de o formula stabilita de parti.

Operatorii sustin ca este o nebunie sa vinzi energia pe termen lung la pret fix si ca ANRE a interpretat eronat legea.

Disputa a ajuns si în atentia parlamentarilor din Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor, care considera ca trebuie organizata o dezbatere publica pe acest subiect pentru a se gasi o solutie agreata de parti. Iulian Iancu, seful Comisiei de Industrii, sustine ca legea Energiei permite tranzactionarea la preturi si cantitati variabile.

Domnia sa a mai propus si o dezbatere pe marginea legii de infiintare a ANRE si a raportului de activitate al reglementatorului.

Sursele noastre afirma ca unii operatori din piata, printre care si Complexul Energetic Oltenia, vor sa faca plângeri penale pentru abuz împotriva reglementatorului daca vor avea mai multe sentinte definitive de anulare a amenzilor date de ANRE. A.T. bursa.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie