Incasarile din acize s-au diminuat semnificativ in ultimii ani

 

Majorarea accizelor la alcool într-un interval foarte scurt a însemnat o prabusire a încasarilor care, în cazul unor bauturi, a fost de 100 de ori. Astfel, daca în 2008 statul lua 101,4 milioane lei din accizele pe bauturi intermediare – cum sunt vermuturile, florio, bitter -, în 2013, a mai încasat doar 1,53 milioane lei, arata un raport al Consiliului Fiscal.

bauturi spirtoaseAccizele pentru bauturi intermediare au crescut cu 250%, la 1 iulie 2010. Din aceasta cauza productia fiscalizata aproape a disparut, contractându-se cu 97%, potrivit reprezentantilor Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV). „Asadar, statul român pierde astazi cca 25 mil euro/an din cauza evolutiei ascendente a cotei accizei, la care se adauga TVA si alte taxe”, sustine patronatul, precizând ca diferenta este acoperita pe piata de contrabanda.

“În cazul produselor intermediare evaziunea este una foarte mare, în acest moment ea crescând foarte rapid în urma cresterii accizei de la 51,08 euro/hl la începutul anului 2009 la 165 euro/hl în 2011, acest lucru conducând la o prabusire a veniturilor din accize la aceasta categorie de la 101,44 milioane lei în 2008 la rambursari nete de accize în 2012, pentru ca în 2013 sa se înregistreze venituri de doar 1,53 milioane lei”, se arata si în raportul anual al Consiliului Fiscal.

Evaziunea la alcool reprezinta circa jumatate din piata

Ministerul Finantelor si-a diminuat semnificativ încasarile din accize în ultimii ani, piata legala a bauturilor pe baza de vin s-a diminuat, liderul de piata în domeniul spumantelor, vermuturilor si a cocktailurilor pe baza de vin a închis capacitatile de productie din România alegând varianta achizitiei din alte state comunitare si comercializarea produselor în România, explica reprezentantii patronatului.

Mai mult, Consiliul Fiscal constata ca, în ciuda cresterii foarte rapide a accizelor la toate produsele alcoolice, începând cu 2007, veniturile colectate au crescut foarte putin în acelasi interval.

Fenomenul este previzibil atâta timp cât teoria fiscala arata ca o crestere de taxe peste nivelul de suportabilitate al platitorilor se converteste în evaziune. Nici cresterea de accize la carburanti nu a însemnat, automat, venituri bugetare mai mari. Încasarile din accizele pe carburanti au fost cu 387 milioane lei mai mici în al doilea trimestru din 2014 – dupa aplicarea supraaccizei – decât în primul trimestru. Diana Zaharia, capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie