Executorii judecatoresti vor putea incepe executare silita fara sa mai ceara incuviintarea judecatorului – Proiect

 

Parlamentul vrea sa modifice mai multe prevederi privind executarea silita din Codul de procedura civila. Executorii judecatoresti vor fi cei care vor încuviinta executarea silita, în locul judecatorilor. Pe de alta parte, daca instantele vor fi scutite de o munca, vor primi o alta: titurile executorii care nu provin din sentinte judecatoresti vor trebui învestite cu formula executorie. Asta înseamna ca bancile nu vor mai putea executa direct debitorii, ci vor trebui sa treaca cu contractele pe la judecator.

executari siliteUn proiect de lege initiat de parlamentari ai PSD, care a trecut deja de Senat si se afla în dezbatere în regim de urgenta la Comisia juridica din Camera deputatilor aduce câteva modificari de substanta Codului de procedura civila în ceea ce priveste executarea silita. Proiectul, care are aviz favorabil de la Guvern, ofera mai multe puteri executorilor judecatoresti, care vor stabili singuri daca executarea silita poate fi declansata.

Totodata, unele titluri executorii vor trebui sa treaca prin instanta pentru a fi învestite cu formula executorie, iar proiectul prevede noi reguli privind competenta teritoriala a executorilor si instantelor.

O initiativa similara a Guvernului a fost respinsa de Parlament în luna iunie, dupa ce proiectul fusese votat de Senat si primise raport de aprobare în Comisia juridica. Rezultatul a fost strâns la acel moment; proiectul a obtinut 191 de voturi din cele 203 necesare, dupa ce unii deputati UDMR au hotarât sa se abtina de la vot. Asociatia Utilizatorilor de Servicii Financiare din România (AURSF) scria Ministerului Justitiei ca adoptarea proiectului de lege ar putea deschide calea abuzurilor împotriva debitorilor, din moment ce nu s-ar fi respectat principiul separatiei puterilor în stat.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie