Cheltuielile unei executari silite
În conditiile în care Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti nu mai are o lista plafonata pentru cheltuielile de executare, regimul acestora este stabilit prin noul Cod de procedura civila.
Ca lamurire pentru cei care sunt mai putin familiarizati cu acest subiect, sa spunem ca lista cheltuielilor cu executarea silita, anexa la Statutul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti si al profesiei de executor judecatoresc, a fost abrogata prin Hotarârea nr. 1/2013 a UNEJ – publicata în Monitorul Oficial nr. 374/2013.
Materia este reglementata de noul Cod de procedura civila, care prevede ca partea care solicita îndeplinirea unui act sau a altei activitati care intereseaza executarea silita este obligata sa avanseze cheltuielile necesare în acest scop.
Retineti ca pentru actele sau activitatile dispuse din oficiu, cheltuielile se avanseaza de catre creditor.
Cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite sunt în sarcina debitorului urmarit, în afara de cazul când creditorul a renuntat la executare, situatie în care vor fi suportate de acesta, sau daca prin lege se prevede altfel.
De asemenea, debitorul este obligat sa suporte cheltuielile de executare stabilite sau, dupa caz, efectuate dupa înregistrarea cererii de executare si pâna la data realizarii obligatiei stabilite în titlul executoriu, chiar daca el a facut plata în mod voluntar.
Cu toate acestea, în cazul în care debitorul somat a executat obligatia de îndata sau în termenul acordat de lege, el nu va fi tinut sa suporte decât cheltuielile pentru actele de executare efectiv îndeplinite, precum si onorariul executorului judecatoresc si, daca este cazul, al avocatului creditorului, proportional cu activitatea depusa de acestia.
Citeste articolul integral pe legestart.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!