Mediatorii Anca Stancu si Radu Ionescu la Radio Romania-Bucuresti FM
Marti, 23 septembrie 2014, in cadrul emisiunii “Linia de Noapte” de la Radio Romania-Bucuresti FM au fost invitati mediatorii Anca Stancu si Radu Ionescu.
S-a vorbit despre intrarea in profesia de mediator, daca este sau nu indicata tinerilor. Mediatorii invitati au explicat ca pentru a deveni un mediator profesionist, tinerii aspiranti au nevoie de studii superioare, cursul de mediator si trei ani in campul muncii. „Profesia de mediator este o profesie practica, nu una teoretica, este o profesie in care lucrezi cu oameni, iar bagajul de cunostinte interumane este indispensabil” a punctat mediatorul Anca Stancu.
La intrebarea „Cine este mediatorul?” Anca Stancu a afirmat ca mediatorul este angajatul tuturor partilor care intra in mediere. El este neutru si impartial, sau mai degraba acorda un tratament egal partilor, iar o parte importanta in munca mediatorului este ascultarea activa. „Adica omul trebuie sa fie convins ca tu ca mediator ai inteles problema cu care se confrunta”.
Despre diferenta dintre negociator si mediator Radu Ionescu a punctat ca negociatoul este partizanul unei parti in vreme ce mediatorul are rol de mijlocitor, dar negocierea este fundatia profesiei de mediator.
Fiind intrebati daca mediatorul este cel care vine cu solutia conflictului, amandoi mediatori au spus: Mediatorul este omul cu intrebarile, partile isi dau solutia pentru care isi asuma responsabilitatea. „Arma mediatorului este intrebarea” a afirmat Anca Stancu.
Mediatorii prezenti in studioul Radio Romania-Bucuresti FM au fost intrebati de moderatorul Razvan Ursuleanu, despre paleta medierilor: Cat de larga este paleta aceasta?
„Medierea se adreseaza conflictelor de interese, deci paleta este foarte larga. Problema este ca majoritatea oamenilor considera ca nu au nevoie de mediator, pentru ca nu realizeaza beneficiile medierii si pentru ca nu realizeaza ca au un conflict” a subliniat Anca Stancu.
„Toata lumea trebuie sa colaboreze in mediere, iar prezenta fizica in mediere inseamna primul pas spre colaborare” a afirmat mediatorul Radu Ionescu.
Discutand despre situatia in care un membru din familie ar apela la ei pentru o mediere, invitatii au spus ca de obicei in aceste cazuri ar recomanda un alt mediator pentru a nu fi incalcat principiul impartialitatii..
Despre existenta medierii in formele de invatamant, mediatorii au punctat faptul ca aceasta nu exista decat ocazional. S-a punctat si inexistenta orelor de educatie, ore in care copiii sa invete sa se exprime sa invete sa exprime ceea ce simt, „poate pentru ca prea mult timp am fost invatati sa simtim ceva si sa spunem altceva” a afirmat Anca Stancu.
Mediatorii au fost intrebati daca sunt destui mediatori in Romania. Radu Ionescu a raspuns: ” Daca oamenii ar intelege avantajele medierii as spune ca mai este nevoie de mediatori, daca nu, este discutabil.”
Profilul mediatorului a fost creionat de mediatorii prezenti in studioul Radio Romania-Bucuresti FM ca fiind o persoana civilizata, calma si calda.
„Mediatorul ajuta partile sa transforme o situatie perceputa ca negativa intr-o alta situatie cu valente pozitive” a spus Radu Ionescu.
Care este implinirea d-voastra ca mediator? au fost intrebati mediatorii.
„Implinirea mea este momentul in care partile isi dau mana” a spus Anca Stancu.
„La mine este transformarea, adica atunci cand vad ca oamenii pleaca altfel decat au venit” a spus Radu Ionescu.
I.T.F.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!