Despre dezinformarea cu privire la mediere de la postul Tv Antena 3

 

Aud ca la Antena 3 s-a difuzat stirea ca “mediatorii au fost platiti degeaba, pentru ca nu au degrevat instantele de judecata”, si altele de rau la adresa medierii si mediatorilor. Dincolo de faptul ca ma uit rar la televizor, si si mai rar la Antena 3 – aici urmarind semnul exclamariidoar unele din emisiunile doamnei Carmen Avram fata de care port un respect deosebit, nu imi pot exprima decat regretul pentru o stire emisa ori la ordin – de un avocat, ori din proasta-stiinta a celor de la redactia postului, ori din proasta pregatire profesionala a lor. Proasta stiinta in domeniul medierii si procedurilor de mediere. Spre stiinta directorului de redactie si “stiristului” care a “creat” stirea:

1. Medierea este voluntara – fiind in exclusivitate la alegerea partilor din conflict/litigii, doar sedinta de informare era o obligatie a acestor persoane, si nu medierea in sine. Principiul elementar al medierii este autodeterminarea partilor din conflict spre procesul de negociere a solutiilor amiabile.

2. Medierea nu a fost conceputa, nici in Romania, nici in alte state, ca sa degreveze instantele de judecata. Nu mediatorii au dus la cresterea numarului de litigii, si ei nu au nici o responsabilitate fata de dosarele judiciare. Judecatorii sunt singurii care decid soarta unui dosar judiciar, iar numarul dosarelor nu depinde nici macar de judecatori, dara mite de mediatori.

3. Mediatorii nu sunt platiti cu nici 1 leu de catre stat ori de catre o institutie . Sunt liber profesionisti si platesc taxe la autoritatea nationala in domeniu – Consiliul de Mediere, si impozite statului – fiind constituiti in forme de PFA ori Societati Civile Profesionale, inregistrate la administratia financiara.

4. Mediatorii sunt platiti prin onorarii de catre persoanele din conflict care vin la mediere si doresc discutarea si negocierea de solutii amiabile. Onorariile mediatorilor se negociaza in functie de conflict.

Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie