Reprezentantii Camerei de Comert Americane din Romania (AmCham), ingrijorati de noul Cod Silvic
Oamenii de afaceri americani critica modificarile pe care ministrul Doina Pana vrea sa le aduca actualului Cod Silvic, aflat în prezent pe masa Comisiei de Mediu de la Camera Deputatilor. Ei se arata „profund îngrijorati” de faptul ca schimbarile nu vor descuraja defrisarile ilegale, care ne-au adus prejudicii de 5 miliarde de euro doar în primii 12 ani de la Revolutie, si ar putea sa înrautateasca situatia românilor aflati în zonele predispuse la inundatii si alunecari de teren. Oamenii de afaceri de la AmCham vin cu solutii la problemele românesti si le dau guvernantilor sase sfaturi care sa ne scape de defrisarile ilegale si de retrocedarile abuzive. Codul Silvic intra azi în dezbaterea Comisiei de Mediu si a Comisiei de Agricultura ale Camerei Deputatilor, forul decizional. Proiectul de lege este în procedura de urgenta si a fost adoptat saptamâna trecuta de Senat, cu 92 de voturi „pentru”.
Modificarile pe care ministrul Doina Pana vrea sa le aduca actualului Cod Silvic nu sunt gândite în asa maniera încât sa poata descuraja defrisarile ilegale, sunt de parere reprezentantii Camerei de Comert Americane din România (AmCham). Acestea nu vor rezolva nici problemele legate de retrocedarile ilegale din tara noastra, ne mai explica ei.
„Modificarile propuse prin acest proiect nu sunt menite nici pe departe sa rezolve problema dramatica a defrisarilor si retrocedarilor ilegale, asa cum au fost prezentate de Curtea de Conturi a României în anul 2013 în Raportul de audit privind <Situatia patrimoniala a fondului forestier, în perioada 1990 – 2012>”, se mentioneaza într-un comunicat de presa remis gândul de AmCham, asociatie ce reuneste 370 de companii americane, internationale si locale care au cumulat investitii totale de peste 20 de miliarde de dolari, generând circa 200.000 de locuri de munca.
Oamenii de afaceri americani îsi exprima, totodata, „profunda îngrijorare cu privire la anumite prevederi ale proiectului ce nu par a fi masuri care sa asigure o securitate reala si sustenabila a fondului forestier”.
Reprezentantii AmCham se refera aici la urmatoarele modificari pe care vrea sa le aduca ministrul Doina Pana actualului Cod Silvic:
– excluderea perdelelor de protectie si a pasunilor împadurite cu consistenta mai mare sau egala cu 0,4 din fondul forestier
– permiterea constructiilor la 50 de metri fata de liziera padurii
– reducerea obligativitatii statului român de a împaduri o suprafata de 2 milioane de hectare pâna în 2035 la un milion de hectare pâna în 2030.
La ultimul punct, americanii pun în discutie inundatiile si alunecarile de teren din ultimii ani si faptul ca o reducere a suprafetelor pe care statul ar fi obligat sa le împadureasca nu va face altceva decât „sa înrautateasca situatia si sa puna în pericol siguranta populatiei din zonele predispuse acestor calamitati”.
Citeste articolul integral pe gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!