Federatia Editorilor din Romania reitereaza faptul ca licitatia manualelor a fost marcata de un act de fraudare a rezultatelor

 

La o saptamâna de la începerea anului scolar, scandalul noilor manuale scolare continua. Protagonistii acestuia sunt, Ministerul Educatiei Nationale (MEN) si Federatia Editorilor din România (FER).

manuale ciclul primarAstfel, într-un comunicat remis Mediafax, MEN anunta ca a fost finalizata, tinând cont de decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor din 10 septembrie, procedura de reevaluare a ofertelor de manuale scolare pentru clasele I si a II-a, în format print si digital, din cadrul licitatiei privind achizitionarea acestora, si ca va informa ofertantii.

Potrivit MEN, reevaluarea facuta de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) s-a realizat în baza legislatiei în vigoare privind licitatiile publice. Termenul de finalizare a reevaluarii a fost stabilit în maximum doua saptamâni de la momentul publicarii deciziei. Reevaluarea, subliniaza ministerul, este prima etapa din procedura de licitatie, mai precizeaza ministerul.

De luni, CNEE va informa toti ofertantii cu privire la rezultatele evaluarii proiectelor de manuale depuse. Din punct de vedere legal, imediat dupa aceasta informare, participantii la reevaluare pot depune contestatii. Într-o astfel de situatie, MEN arata ca va astepta decizia de solutionare a CNSC si va aplica prevederile acesteia, în limita termenelor legale. Licitatia este, practic, reluata. Ministerul Educatiei nu face publica, însa, lista ofertelor de manuale selectate în urma reevaluarii.

Tot luni, FER a prezentat un punct de vedere în care reitereaza faptul ca licitatia initiata de MEN si contestata a fost marcata de un „act de fraudare a rezultatelor”.

„Întrucât ministrul Educatiei continua sa acuze editurile ca fiind cele care au blocat licitatia de manuale, facem public un prim document care sa dovedeasca temeinicia si gravitatea contestatiilor noastre. Este vorba despre unul dintre documentele cuprinse în dosarul de licitatie”, arata Federatia.

Respectivul document, sustine FER, este Raportul intern de conformitate a manualelor digitale cu specificatiile tehnice din caietul de sarcini, semnat de Daniel Böjte – consilier al ministrului Remus Pricopie (foto) -, Ciprian Popescu, Cristian Vasilescu si Livia Toca.

„Acest document arata ca si ofertele considerate de comisie conforme (si deci câstigatoare) erau, în fapt, neconforme cu caietul de sarcini. Comisia CNEE (aflata în subordinea Ministerului Educatiei) a utilizat acest raport pe baza caruia a descalificat pe motive de neconformitate majoritatea ofertelor de manuale, dar a ascuns cu buna stiinta neconformitatea manualelor câstigatoare, declarându-le conforme. Acesta este un act de fraudare a rezultatelor licitatiei de care se fac responsabili membrii comisiei CNEE, condusa de domnul Silviu Cristian Mirescu”, mai sustine FER.

Federatia prezinta o lista de sapte manuale declarate câstigatoare la licitatia contestata ulterior. Respectivele manuale, arata FER, ar fi fost declarate neconforme, potrivit respectivului Raport intern, însa CNEE le-a declarat conforme. A.M.puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie