Drepturile salariatului in cazul desfintarii postului

 

Exista cazuri în care, din cauza regresiei economice sau a retehnologizarii, o companie este nevoita sa desfiinteze un post sau mai multe posturi, invocând unul sau mai multe motive ce nu tin de persoana ocupanta a postului. Pentru a putea fi desfiintat, este necesar ca respectivul post sa fie prezent în organigrama companiei, iar actiunea de desfiintare sa respecte prevederile articolului 65, aliniatul 2 din Codul Muncii (CM) si anume: trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

organigramaCauza este considerata reala si serioasa atunci când are un caracter obiectiv. Prin urmare, nu trebuie sa fie interpretata ca arbitrara sau abuziva din partea angajatorului, de exemplu sa fie legata de vârsta, religia, statusul marital, etc. al angajatului, ci sa fie conforma cu realitatea ce a condus la nevoia de a restructura postul, deoarece aceasta va trebui dovedita si documentata corespunzator.

În plus, pentru ca desfiintarea unui anumit post sa fie considerata efectiva, este necesara înlaturarea acestuia din organigrama / structura si din statul de functii al companiei. Desfiintarea nu este efectiva daca este urmata de reînfiintarea, dupa scurt timp, a aceluiasi loc de munca si nici schimbarea denumirii postului nu poate fi considerata o desfiintare efectiva a locului de munca. Ca efect imediat, desfiintarea postului ocupat de un salariat atrage dupa sine concedierea individuala a acestuia, din motive ce nu tin de persoana sa.

 

Caracterul efectiv, real si serios al desfiintarii locului de munca ocupat de salariat poate rezulta din urmatoarele documente:

– programul de restructurare si reorganizare a societatii;

– proiectul de concediere colectiva, daca este cazul;

– tabelul nominal al personalului concediat;

– organigramele si statele de functii ale unitatii anterioare si ulterioare reorganizarii.

Este evident însa ca, în caz de litigiu, instanta de judecata va fi cea care apreciaza caracterul real si serios al motivelor invocate de angajator la concedierea salariatului.

În ceea ce priveste procesul de desfiintare a unui post, exista o procedura stricta ce trebuie respectata atunci când se instrumenteaza aceasta actiune, pentru ca procesul sa poata fi validat de instanta în cazul unei actionari în judecata initiata de angajat.

În primul rând, se întruneste Consiliului de Administratie si/sau A.G.A si se decide reorganizarea companiei, prin urmare desfiintarea unui post, apoi se emite o decizie de catre Administratorul companiei în care se mentioneaza motivele care au condus la desfiintarea postului si se modifica organigrama, astfel încât postul desfiintat sa nu mai fie prezent în aceasta, iar modificarea este aprobata de catre A.G.A. Excluderea postului din organigrama se declara catre ANOFM, folosind formularul prevazut de lege, în aceeasi zi în care se efectueaza, apoi aduce la cunostinta titularului de post decizia de desfiintare a postului, în scris cu confirmare de primire sau semnatura de luare la cunostinta, prin intermediul unei notificari. Aceasta are rol informativ pentru angajat si specifica durata preavizului – minim 20 de zile lucratoare de la data comunicarii acesteia.

Citeste articolul integral pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie