Deciziile Comisiei fiscale centrale privind regimul juridic al contraventiilor si impozitul pe constructii

 

În Monitorul Oficial au fost publicate recent doua decizii de la Comisia fiscala centrala ce contin unele clarificari privind regimul juridic al contraventiilor si impozitul pe constructii.

bani monedeContraventii – precizari privind încasarea amenzilor de catre autoritatile publice locale

Decizia Comisiei fiscale centrale nr. 3/2014 este în sfera actelor normative ce reglementeaza regimul juridic al contraventiilor, adoptat prin OG nr. 2/2001, cu modificarile ulterioare.

Decizia nr. 3/2014 a fost aprobata prin Ordinul nr. 1234/2014 – publicat în Monitorul Oficial nr. 682/2014.

Aceasta vine sa reglementeze punctual care dintre autoritatile publice locale are dreptul sa încaseze o contraventie, efectuata de un contravenient persoana fizica, când aceasta are loc în alta localitate decât aceea în care persoana fizica îsi are domiciliul.

De exemplu, o persoana fizica conduce un autoturism într-o alta localitate decât cea de domiciliu si încalca regimul circulatiei. Din punct de vedere procedural, este important de stabilit ce autoritate publica locala va încasa contraventia.

Decizia nr. 3/2014 are importanta mai ales în momentul în care persoana fizica nu achita de bunavoie contraventia, împotriva acesteia se începe masura executarii silite, iar plata amenzii se efectueaza ca urmare a masurii executarii silite.

Potrivit deciziei, sunt posibile doua situatii:

a) în cazul în care amenda se achita înainte de începerea executarii silite, între momentul comunicarii procesului verbal de contraventie si data comunicarii somatiei de plata, amenda încasata este venit al bugetului local ce a încasat amenda, chiar daca persoana fizica face plata acesteia fie la bugetul local unde îsi are domiciliul, fie la bugetul local al localitatii unde s-a constatat contraventia;

b) în cazul în care amenda se achita dupa data începerii executarii silite, iar procedura a fost demarata prin comunicarea somatiei de plata, suma achitata ca urmare a masurilor de executare silita este venit numai la bugetul local al unitatii administrative-teritoriale unde îsi are domiciliul persoana fizica contravenienta.

Citeste articolul integral pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie