Cum vor redirectiona angajatorii reducerea CAS, spre angajati sau spre investitii?

 

Reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale la angajatori va fi in cele din urma aplicata din octombrie, dupa „epopeea“ legislativa din ultimele luni, si ar putea sa duca la cresterea salariilor angajatilor cu circa 4% sau la majorarea investitiilor companiilor, cu impact asupra crearii de noi locuri de munca.

calculator si pixContributiile de asigurari sociale vor fi diminuate la angajatori de la 20,8% la 15,8% din salariul brut al angajatului.

Pentru un salariu de 2.000 de lei net pe luna, care presupune o cheltuiala totala a anga­jatorului (cu salariul, impozit si contributii) de 3.644 lei, daca angajatorul nu transfera deloc scaderea CAS catre salariat si ii mentine salariul va face o economie de 143 de lei, respectiv 4%. Iar aceasta suma economisita poate fi directionata spre investitii, care pot antrena crearea de noi locuri de munca.

In situatia in care reducerea CAS este transferata integral la salariati si anagajatorul isi asuma aceeasi cheltuiala salariala totala ca si pana acum, respectiv 3.644 lei, salariul angajatilor poate creste cu 4%. Astfel, salariul net s-ar majora in aceasta ipoteza cu 81 lei, la 2.081 lei.

Legea nr. 123/2014 care stabileste redu­cerea CAS a fost publicata vineri în Monitorul Oficial si este în vigoare, masura urmând sa se aplice „începând cu veniturile aferente lunii urmatoare intrarii în vigoare a legii“, adica din octombrie.

Diminuarea contributiilor sociale a fost considerata atât de oamenii de afaceri, cât si de con­sultantii ca fiind o masura necesara si benefica pentru mediul de business si pentru economie în conditiile în care România a ramas în ultimii ani în topul tarilor europene cu cel mai mare nivel de taxare a fortei de munca pentru venituri lunare „în mâna“ de pâna la 1.000 de euro. CAS-ul (contributiile sociale), „povara“ cea mai mare a anga­jato­rilor, îi costa acum aproape 21%.

Pentru un salariu de 2.000 de lei net pe luna angajatorul ajunge sa scoata de la bugetul de cheltuieli aproape dublu pentru a achita si toate impozitele si contributiile pe venitul sala­riatului, respectiv 3.644 lei. Daca multina­tio­nalele s-au obisnuit ca forta de munca sa le coste mult, pentru micii antreprenori valoarea toata a taxelor pe munca îi poate forta sa re­nunte la crearea de noi locuri de munca. Dincolo de aspectele pozitive care însotesc re­ducerea CAS, masura a provocat si îngrijorari în mediul de business legate de sustenabilitatea financiara si riscul aparitiei unor noi taxe sau a unor impozite majorate.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie