Confiscarea extinsa prevazuta in vechiul Cod penal. Exceptie de neconstitutionalitate admisa

 

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 691 din data de 22 septembrie 2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 356/2014 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1182 alin. 2 lit. a) din Codul penal din 1969.

codul-insolventeiExceptia a fost ridicata într-un dosar al Tribunalului Timis – Sectia penala si are ca obiect prevederile art. 1182 din Codul penal din 1969, însa, din motivarea exceptiei rezulta ca autorul critica continutul normativ al alin. 2 lit. a) din art. 1182 din Codul penal din 1969, care are urmatorul cuprins:
“Confiscarea extinsa se dispune daca sunt îndeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnata, într-o perioada de 5 ani înainte si, daca este cazul, dupa momentul savârsirii infractiunii, pâna la data emiterii actului de sesizare a instantei, depaseste în mod vadit veniturile obtinute de aceasta în mod licit;”.

Referitor la critica autorului exceptiei, potrivit careia dispozitiile supuse controlului de constitutionalitate permit aplicarea cu caracter retroactiv a masurii confiscarii extinse, cu încalcarea art. 15 alin. (2) din Constitutie, atât timp cât aceasta se aplica unor bunuri dobândite în urma cu pâna la 5 ani, dar anterior intrarii în vigoare a Legii nr. 63/2012, Curtea retine ca prin Decizia nr. 78 din 11 februarie 2014 a statuat ca: “sub incidenta reglementarii constitutionale consacrate de art. 15 alin. (2) referitor la retroactivitatea legii penale sau contraventionale mai favorabile pot intra numai normele de drept penal material (substantial) si nicidecum cele de drept penal procedural care sunt de imediata aplicare”. De asemenea, prin aceeasi decizie, Curtea a statuat ca “daca se ia în considerare criteriul obiectului de reglementare al normei, art. 1182 alin. 2 lit. a) din Codul penal din 1969 este o norma referitoare la confiscarea speciala, putând fi încadrata în categoria normelor de drept substantial si nu în categoria celor de procedura penala”.

Curtea constata existenta unei deosebiri între situatia ce a stat la baza pronuntarii Deciziei nr. 78/2014 si cauza de fata. Astfel, în prima cauza, infractiunile au fost savârsite înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 63/2012, pe când, în prezenta cauza, infractiunile au fost savârsite dupa intrarea în vigoare a legii referitoare la confiscarea extinsa. De asemenea, cele doua cauze difera si din perspectiva formularii criticilor de neconstitutionalitate, în cauza de fata, autorul invocând neconstitutionalitatea prevederii care permite confiscarea extinsa a bunurilor dobândite înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 63-2012, chiar daca faptele pentru care este cercetat au fost comise dupa aceasta data, respectiv dupa 22 aprilie 2012.

În doctrina s-a retinut ca masura de siguranta a confiscarii extinse poate fi aplicata doar daca atât infractiunea care a determinat condamnarea, cât si actele anterioare acesteia din care provin bunurile ce fac obiectul confiscarii extinse au fost comise dupa intrarea în vigoare a dispozitiilor Legii nr. 63/2012.

Curtea retine ca principiul neretroactivitatii legii îsi gaseste justificarea si are rolul de a asigura stabilitatea si securitatea raporturilor juridice. Prin urmare numai o norma previzibila poate determina în mod clar conduita subiectilor de drept, destinatari ai legii. Tocmai de aceea, doctrina a statuat ca o lege, odata adoptata, produce si trebuie sa produca efecte juridice numai pentru viitor.

În considerarea celor de mai sus si având în vedere jurisprudenta instantei de contencios constitutional care califica confiscarea extinsa ca institutie de drept material, Curtea constata ca norma legala criticata nu poate retroactiva nici cu privire la confiscarea bunurilor dobândite înainte de intrarea ei în vigoare, chiar daca infractiunile pentru care s-a dispus condamnarea sunt comise dupa aceasta data. Daca s-ar dispune masura confiscarii extinse pentru bunurile dobândite înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 63/2012, s-ar încalca principiul neretroactivitatii legii consacrat de art. 15 alin. (2) din Constitutie.

În concluzie, Curtea constata ca normele legale criticate sunt constitutionale în masura în care confiscarea extinsa nu se aplica bunurilor dobândite înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 63/2012.

În principal, pentru considerentele expuse, cu majoritate de voturi, Curtea
– admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. 1182 alin. 2 lit. a) din Codul penal din 1969 sunt constitutionale în masura în care confiscarea extinsa nu se aplica asupra bunurilor dobândite înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 63/2012 pentru modificarea si completarea Codului penal al României si a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie