CSM desemnat sa coordoneze la nivelul retelei consiliilor judiciare din UE grupul de lucru privind independenta si responsabilitatea procurorilor
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost desemnat sa coordoneze la nivelul retelei consiliilor judiciare din Uniunea Europeana grupul de lucru privind independenta si responsabilitatea procurorilor.
Potrivit unui comunicat al CSM remis luni AGERPRES, o delegatie a Consiliului formata din Horatius Dumbrava, Alexandru Serban, Bogdan Gabor si Flavian Popa (sef al Serviciului Afaceri Europene din CSM) a participat în 18 si 19 septembrie, la Madrid, la reuniunea de deschidere a proiectelor Retelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ).
În cadrul evenimentului, CSM a fost desemnat, pentru a treia oara consecutiv, sa coordoneze în acest an o activitate importanta la nivelul retelei consiliilor judiciare din UE, si anume, grupul de lucru privind independenta si responsabilitatea procurorilor.
CSM a coordonat anterior, în cadrul RECJ, grupul de lucru privind reforma justitiei în Uniunea Europeana si cel privind independenta si responsabilitatea judecatorilor, a caror activitate va continua cu implementarea în statele membre a indicatorilor de eficienta, în strânsa colaborare cu Comisia Europeana.
În cadrul reuniunii au fost initiate lucrarile proiectelor care urmeaza sa fie derulate de RECJ în perioada 2014-2015: „Independenta si responsabilitatea sistemului judiciar — continuare” si „Standarde V — Dezvoltarea unor standarde minime în materie disciplinara privind judecatorii”. În ambele proiecte, CSM urmeaza sa participe în mod activ.
În prima parte a proiectului „Independenta si responsabilitatea sistemului judiciar (2013-2014)”, în care CSM a fost cocoordonator alaturi de consiliile judiciare din Olanda si Marea Britanie, s-a urmarit stabilirea unor indicatori privind independenta si responsabilitatea judecatorilor.
Rezultatele obtinute au fost folosite, între altele, de Comisia Europeana în Tabloul de Bord al UE privind Justitia (RO, EN).
În perioada 2014-2015, continuarea acestui proiect vizeaza strângerea datelor privind indicatorii de independenta obiectiva si responsabilitate în rândul membrilor si observatorilor RECJ, precum si considerarea unor indicatori privind independenta si responsabilitatea procurorilor.(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Antonia Nita), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!