Victor Ponta despre unirea cu Republica Moldova, proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc, manualele scolare si relatia cu Rusia

 

Premierul Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC la Presedintie, a vorbit, vineri, la Adevarul Live, printre alte subiecte, despre unirea cu Republica Moldova, despre proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc, despre manualele scolare, despre relatia cu Rusia, precum si despre predarea religiei în scoli.

victor ponta7Principalele declaratii:

Victor Ponta: Avem un obiectiv care poate parea ambitios, ca Moldova sa fie membra UE pâna în 2019. Asta am spus la Alba Iulia si spun în continuare. Faptul ca Moscova s-a suparat nu ma împiedica sa afirm obiectivul de politica europeana al României. Nu cred ca se poate face unirea între România si Republica Moldova împotriva vointei uneia dintre tari, dar unirea în cadrul UE se poate realiza pe termen scurt, în cinci ani de zile.

Dar pe termen lung?

Evident, voi vota pentru, ca cetatean, dar mai repede de zece ani nu vad realizabila ideea de unire. Toti avem aceeasi directie de politica externa: Parteneriatul Strategic cu SUA, UE. E normal ca Moscova sa reactioneze la declaratiile mele.

A fost dorinta dumneavoastra de a genera opinia ca nu sunteti prorus?

Cineva care crede ca eu duc România spre Rusia da dovada de putina inteligenta. Nu stiam si nu anticipam si nu ma deranjeaza reactia Ministerului de Externe rus, dar e o proba a faptului ca schimbarea de pragmatism politic se produce.

Gazoductul l-am facut într-un an, sprijinul pentru formarea institutiilor, pentru cultura, schimbarea asta cred ca a deranjat filorusii fie de la Moscova, fie din Moldova, pentru ca au înteles ca actiunile concrete, pragmatice facute de mine si domnul Leanca au mai mare impact fata de ce crede cetateanul moldovean.

Veti milita pentru îmbunatatirea relatiilor cu Rusia?

Sunt pesimist ca în urmatorii ani relatiile dintre SUA, Europa si Rusia se vor îmbunatati. România nu poate avea alt fel de politica. O sa militez pentru o retinere în a exagera pozitii unilaterale. E normal sa fim mai vocali, dar nu sa punem gaz pe foc când nu e cazul. O declaratie de genul înarmarii ucrainenilor stârneste nemultumiri la Bruxelles si bucurie la Moscova.

Citeste declaratiile integrale pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie