Organizatiile nonguvernamentale vor ca Avocatul Poporului sa faca demersuri pentru diminuarea numarului ordonantelor de urgenta

 

Reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale au declarat ca Avocatul Poporului (AP) împreuna cu societatea civila ar trebui sa faca demersuri pentru a tempera tendintele Executivului de a mai apela la practica ordonantelor de urgenta.

avocatul poporuluiPotrivit unui comunicat al AP, în cadrul întrevederii avute joi de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, cu reprezentanti ai societatii civile, acestia au atras atentia ca, desi anul acesta media emiterii ordonantelor de urgenta a scazut, numarul lor ramâne foarte mare în continuare.

Acestia au insistat asupra necesitatii ca AP sa examineze în primul rând aspectele legate de urgenta emiterii acestor ordonante. Membrii delegatiei au opinat ca Avocatul Poporului ar trebui sa se implice ori de câte ori un act normativ încalca direct vadit orice prevederi constitutionale si mai ales cele din ordonantele de urgenta, nu numai reglementarile care se refera la drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat ca nu de putine ori institutia a sesizat Curtea Constitutionala asupra legilor sau ordonantelor, dând ca exemplu obiectia de neconstitutionalitate referitoare la Legea pentru modificarea si completarea OUG nr. 111/ 2011 privind comunicatiile electronice (legea „cartelelor prepay”) si exceptia de neconstitutionalitate a Legii nr. 216/ 2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de actiuni detinute de stat la Compania Nationala „Administratia Porturilor Maritime” — SA Constanta reprezentând 20% din capitalul social catre Consiliul Local al Municipiului Constanta.

Reprezentantii Avocatului Poporului au insistat asupra faptului ca ordonantele de urgenta nu pot fi atacate la Curtea Constitutionala doar de dragul criticii, existând mai apoi riscul ca CCR sa respinga exceptia de neconstitutionalitate.

Victor Ciorbea a declarat ca institutia a dobândit prin lege de-a lungul timpului atributii tot mai mari si importante fara ca acest proces sa fie însotit de alocarea resurselor umane si financiare necesare. Prin actuala modificare a Legii nr. 35/ 1997 se înregistreaza o ameliorare a situatiei. Ciorbea a opinat însa ca este greu sa-i ceri unei singure persoane sa asigure echilibrul vietii politice, pe placul întregii scene politice si a societatii civile, în special în legatura cu situatia ordonantelor de urgenta, unele dintre acestea având un pronuntat caracter politic.

În context, reprezentantii institutiei au afirmat ca de foarte multe ori AP nu primeste critici de neconstitutionalitate veritabile, ci mai degraba opinii personale prin petitii carora trebuie sa li se raspunda cu argumente juridice, ceea ce duce inevitabil la marirea volumului de lucru.

Avocatul Poporului a subliniat faptul ca institutia a preluat si mecanismul privind prevenirea torturii si a obtinut o sporire adecvata a numarului de posturi. El si-a exprimat speranta ca si finantarea va fi corespunzatoare începând cu anul 2015.

Partile au convenit ca pe viitor reprezentantii societatii civile sa formuleze critici clare de neconstitutionalitate si de alta natura în petitiile pe care le formuleaza, iar institutia Avocatului Poporului sa raspunda fiecarei critici în parte.(AS-autor: Iulia Carciog, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie