Informatiile privind procedura adoptiei precum si stadiul dosarelor de adoptie vor putea fi accesate online

 

Familiile atestate sa adopte un copil vor putea sa verifice oricând stadiul în care se afla cererea si dosarul lor si vor putea sa faca sesizari, reclamatii sau sugestii, datorita unui sistem informatic care va fi dezvoltat printr-un proiect cofinantat din Fondul European Dezvoltare Regionala.

adoptiiAutoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) a lansat, vineri, proiectul „Sistem informatic pentru Oficiul Român de Adoptii – OR@”, a carui implementare a fost preluata de la fostul Oficiu Român pentru Adoptii, dupa desfiintarea acestuia.

Presedintele ANPDCA, Gabriela Coman, a explicat ca sistemul informatic integrat ar urma sa vina în sprijinul cetatenilor care doresc sa adopte un copil, dar si al specialistilor din protectia copilului, de la nivel local si central.

Practic, softul va permite accesarea online a informatiilor privind procedura adoptiei, a numarului de copii declarati adoptabili, dar si a istoricului fiecarui copil, pastrând confidentialitatea datelor.

„Orice persoana care vrea sa adopte va putea sa acceseze electronic informatii legate de procedura, informatii privind prevederile legale, informatii legate de adresabilitate, de copiii adoptabili din sistem, cu siguranta nu informatii nominale, dar ne dorim ca viitorii parinti sa stie cam câti copii sunt adoptabili, care le sunt caracteristicile, care le sunt vârstele, astfel încât, din momentul în care se vor adresa directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului când doresc sa adopte, sa fie informati si sa stie sa îsi construiasca asteptarile vizavi cu ce se va întâmpla cu solicitarea lor pentru adoptie”, a explicat presedintele ANPDCA.

Coman a mai spus ca, în prezent, aceste informatii se pot obtine, partial, din legislatie, de la directia generala de asistenta sociala si protectia copilului (DGASPC) pe raza caruia familia are domiciliul, însa informatiile nu sunt atât de complete pe cât si-ar dori cei care sunt atestati sa adopte.

Citeste mai departe pr mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie