Gazoductul Iasi-Ungheni, nefunctional inca. Gazprom – Moldovagaz, nu a ajuns la o intelegere cu statul moldovean privind importul de gaz din Romania
Gazoductul Iasi-Ungheni inaugurat recent cu fast de premierul Ponta si omologul sau din Republica Moldova ramâne un proiect bifat doar pe hârtie, dar nefunctional înca. Primul ministru, Iurie Leanca, arata ca subsidiara Gazprom – Moldovagaz, nu a ajuns la o întelegere cu statul moldovean privind importul de gaz din România.
„Conducta Iasi-Ungheni este una simbolica si are menirea de a ne asigura securitatea energetica. Ati vazut ca teava este functionala când a fost aprinsa flacara la Ungheni, a precizat Leanca, într-o interventie televizata. Premierul moldovean a promis ca în luna octombrie, adica cu o luna întârziere fata de data stabilita, gazul românesc va ajunge în Republica Moldova.
Leanca sustine ca pâna în prezent nu s-a reusit stabilirea unei formule de import a gazului din România, deoarece reteaua de distributie apartine Moldovagaz unde actionar majoritar este concernul rus Gazprom.
„Din pacate, uneori detaliile nu le cunoastem în totalitate. Dupa ce am dat în exploatare acest gazoduct, au aparut unele detalii. Noi avem o situatie foarte specifica, atunci când distribuitorul de gaze din Republica Moldova, care este o entitate cu prezenta de 50+1, sunt reprezentantii Gazprom-ului. Aceasta înseamna ca trebuie sa gasim o formula cu Moldovagaz pentru a achizitiona gazul românesc, care este adevarat, în volume relativ mici“, a declarat Iurie Leanca.
Reprezentantii companiei Romgaz ne-au confirmat faptul ca se afla în discutii cu partea moldoveana, negocierile fiind în derulare. „Preturile nu sunt stabilite deocamdata, deoarece negocierile nu s-au finalizat. Romgaz este deschis pentru o colaborare si asteptam rezolutia lor cu privire la propunerile înaintate. Pâna la aceasta data nu au fost facute livrari de gaze naturale de catre Romgaz în Republica Moldova”, au precizat acestia.
Am solicitat un punct de vedere si companiei Moldovagaz, însa pâna la închiderea editiei nu am primit nici un raspuns.
UE suplimenteaza fondurile
Interconectarea României si Republicii Moldova prin gazoductul Iasi-Ungheni era vazuta ca un prim pas spre independenta energetica a Europei, prin spargerea monopolului Gazprom. Lucrarile la gazoductul cu o lungime de 43 kilometri au fost derulate în mai putin de un an. Aproximativ o treime din costurile conductei, respectiv 7 milioane de euro, a fost suportata din fonduri europene. UE a anuntat recent ca va aloca suplimentar 10 milioane euro pentru extinderea gazoductului Iasi-Ungheni pe segmentul Ungheni-Chisinau în scopul asigurarii unei alternative de aprovizionare cu gaze a Chisinaului. Mona Scarisoreanu, romanialibera.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!