Evaziunea fiscala in sectorul apicol a ajuns la aproape 40%

 

Apicultorii romani solicita autoritatilor de mai bine de 5 ani reducerea TVA la miere in vederea diminuarii evaziunii fiscale din sector, estimata la 35-40%, dar si pentru cresterea consumului de produsele apicole pe piata interna, in conditiile in care romanii consuma printre cele mai scazute cantitati de miere din Europa.

apicultor“In ultimii cinci ani, am facut anual notificari si interventii pentru reducerea TVA la miere, in ideea diminuarii, dar si in ideea cresterii consumului de miere si produse apicole. Avem adrese depuse la minister si ni s-a promis ca atunci cand se va modifica Codul fiscal se va putea lua o astfel de masura. Acum evaziunea fiscala in domeniu a ajuns la 35-40%. Se face evaziune si in sectorul de utilaje si pe ceea ce se vinde la colt de strada sau in targuri de miere. Cred ca ar trebui sa existe o lege, o obligatie, astfel incat toate aceste firme care lucreaza la negru sa nu mai fi interesate sa faca evaziune pentru 9%. Cred ca ar trebui ca toate alimentele sa aiba TVA intre 5 si 9%, iar cele de lux sa fie taxate mult mai mult. Cred ca un nivel de TVA intre 5 si 10% este unul acceptabil, pentru ca 24% este mult prea mult”, a declarat pentru AGERPRES presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

Acesta a precizat ca ACA sprijina introducerea caselor de marcat la targuri pentru a fiscaliza toate standurile si pentru a putea oferi consumatorilor bonuri de casa.

„Noi suntem pentru fiscalizare si în târguri. Toate standurile sa vina cu casa de marcat, sa dea bonuri de casa, inclusiv cei cu utilaje. Noi, combinatul si institutul, venim la târguri cu marfa cu factura, platim impozite si taxe, dar vine unul cu un stup de doua milioane de lei (n.r..lei vechi), fara TVA, pe care noi îl vindem cu 3,2 milioane de lei (n.r. lei vechi) si niciodata nu vom ajunge sa vindem cum o fac ei. Sunt cazuri când unii vin la noi la târg, cumpara protofil (n.r. medicament pentru albine) cu baxurile si noi nu mai avem la stand, dar îl gasesti pe urma la ei, la pret dublu, dar fara acte. Este o mare problema. Am vorbit cu Ministerul Finantelor pentru a fiscaliza aceste târguri. Noi avem case de marcat, surse de curent, tot ce ne trebuie. Fie ca este persoana fizica, fie juridica, ar trebui sa ne supunem toti unor rigori fiscale, pentru ca altfel ei se dezvolta si noi sucombam”, a explicat Ioan Fetea.(AS — autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie