Strategia energetica a Romaniei, corelata cu cea pentru dezvoltarea economica, subiectul principal la Conferinta „Energia in priza”, editia a II-a

 

Scaderea consumului de energie si gaze si diminuarea pretului electricitatii impun ca strategia energetica a tarii noastre sa fie corelata cu cea pentru dezvoltarea economica a României, au concluzionat participantii la cea de-a doua editie a Conferintei BURSA „Energia în priza”. Ei si-au aratat îngrijorarea cu privire la lipsa de preocupare a autoritatilor pentru stabilirea unei strategii de dezvoltare economica pe termen lung, aratând ca a sosit timpul ca tara noastra sa îsi stabileasca prioritatile pentru industrie.

conferinta„Trebuie sa stim ce ramuri industriale vor fi sustinute în continuare, ca sa stim pe ce consum energetic ne vom baza si cum poate fi modelat si dezvoltat sistemul energetic”, au mai spus operatorii din piata de electricitate si gaze, dar si oamenii de afaceri. Ei au mentionat ca în actualul context nu mai putem avea o strategie energetica viabila fara politici privind competitivitatea industriei si principalele directii de dezvoltare economica a tarii noastre. Si viitoarele mari investitii în productia de electricitate trebuie gândite tot în acest context, în opinia multor participanti la conferinta.

Operatorii din piata electricitatii si gazelor s-au plâns autoritatilor ca legile si reglementarile din domeniu sunt adoptate fie fara sa fie consultati, fie fara sa se tina cont de opiniile lor. Investitorii din energie au solicitat, din nou, autoritatilor un cadru legislativ stabil.

Piata de electricitate trece printr-un moment zbuciumat în care ploua cu amenzi. ANRE considera ca operatorii au distorsionat piata încheind pe OPCOM contracte de tranzactionare a energiei la preturi si cantitati variabile, iar traderii au contestat în instanta amenzile pe motiv ca reglementatorul interpreteaza incorect legea si reglementarile.

Piata gazelor freamata în contextul prelungirii calendarului liberalizarii pietei pentru populatie si al preocuparilor autoritatilor si operatorilor de a se pregati de iarna în contextul crizei cu Ucraina.

La conferinta au fost prezenti aproximativ 150 de participanti de la companii din sectorul energetic (producatori, furnizori, distribuitori de energie si gaze, societati mari consumatoare din toate domeniile de activitate, case de avocatura, alaturi de reprezentanti ai statului ai ANRE si ai asociatiilor si organizatiilor de profil. Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie