Rusii interesati de pachetul „Petrom” detinut de Fondul Proprietatea

 

Fondul Proprietatea a anuntat, de câteva luni, ca vrea sa-si diminueze participatia la „Petrom” (SNP), negocierile ajungând chiar si în Rusia, potrivit unor surse familiare cu situatia.

bvbOficial, FP asteapta conditii de piata favorabile ca sa îsi reduca participatia la SNP, sub 15%, dupa cum a anuntat pe 5 martie.

Neoficial, tensiunile din Ucraina si strategia geopolitica a tarii noastre pot înclina balanta negocierilor.

Unii analisti sunt de parere ca evolutia în urcare a actiunilor FP, atingând, ieri, un maxim istoric de 0,9195 lei/unitate, si cea în scadere a SNP, la 0,4640 lei/actiune, ieri, sustin zvonurile din piata potrivit carora Fondul s-ar pregati de o tranzactie cu actiuni Petrom, cât de curând, ba chiar ca ar intentiona sa îsi faca exitul complet.

Alti brokeri nu coreleaza neaparat cele doua evolutii, punând scaderea SNP mai degraba pe anuntul Departamentului pentru Energie care a lansat în dezbatere proiectul potrivit caruia pretul gazelor de productie interna nu va mai fi majorat în octombrie nici pentru consumatorii casnici, nici pentru cei industriali, în timp ce aprecierea FP este motivata de apropierea celui de-al patrulea program de rascumparari.

Reprezentantii Fondului Proprietatea nu au comentat zvonurile privind vânzarea SNP.

Greg Konieczny, managerul FP, ne-a transmis: „Am anuntat, în luna martie, faptul ca, parte a angajamentului sau continuu de a creste valoarea pentru actionari si de a îmbunatati lichiditatea activelor din portofoliu, Fondul analizeaza optiunile sale strategice pentru a-si reduce potential participatia în OMV Petrom la o detinere de sub 15%, în functie de conditiile de piata adecvate si de aprobarile necesare. Când vor aparea noi evolutii materiale legate de aceasta tranzactie le vom anunta întregii piete, ca de obicei, printr-un raport curent”.

În urma cu o luna, rusii luau în considerare foarte serios sa cumpere pachetul Petrom detinut de FP, întrucât vor sa intre în OMV Austria pe toate usile, ne-au spus surse, care adauga: „Problema este ca toata lumea crede ca rusii sunt dispusi sa plateasca orice pret”.

Unele voci sunt de parere ca, din punct de vedere al business-ului ar fi foarte bine pentru Rusia sa aiba un procent din Petrom, dar si pentru România. Din punct de vedere politic, este mult mai complicat, deoarece România este foarte apropiata de Statele Unite si de Uniunea Europeana, iar o intrare a rusilor în actionariatul celei mai mari companii românesti ar parea o miscare în contradictie cu pozitia României, în conflictul cu Ucraina, considera sursele mentionate, care mai precizeaza: „Dar sa nu pierdem din vedere faptul ca, în Germania, afacerile rusesti sunt foarte extinse, China detine o mare parte din bondurile americane, si nimanui nu-i pasa de aceste lucruri. Numai pentru România o afacere de acest tip este un punct sensibil”.

În 2011, oferta prin care statul a vrut sa vânda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) a esuat, atunci fiind vehiculate zvonuri ca tot rusii ar fi dorit sa cumpere pachetul.Adina Ardeleanu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie