Proiectul de lege privind votul prin corespondenta a fost depus la Camera Deputatilor

 

ACL va depune, miercuri, la Camera Deputatilor proiectul de lege privind votul prin corespondenta, solicitând dezbaterea acestuia în procedura de urgenta pentru a fi adoptat pâna la alegerile prezidentiale din noiembrie, a anuntat deputatul PNL Gabriel Andronache.

camera deputatilorPotrivit initiatorilor, ACL spera ca prin acest proiect de lege sa elimine posibilitatea de frauda electorala si sa simplifice birocratia, astfel încât sa existe o prezenta cât mai mare la vot a românilor din afara granitelor tarii.

”Le solicitam colegilor din arcul guvernamental sa sustina acest proiect de lege. Stim ca scopul PSD este de a fi cât mai putini români care sa voteze în strainatate, pentru ca votul din strainatate nu-i avantajeaza pe reprezentantii PSD”, a afirmat Andronache, într-o conferinta de presa.

El a mai spus ca prin acest proiect se instituie “un mecanism coerent de gestionare si validare a voturilor exprimate prin corespondenta, având în prim plan Autoritatea Electorala Permanenta, institutie independenta, aflata sub controlul Parlamentului”.

“Scopul este de a scoate de sub control guvernamental un astfel de mecanism”, a adaugat Andronache, aratând ca AEP va primi cereri de la cetatenii români cu domiciliul sau resedinta în strainatate care doresc sa-si exprime votul pin corespondenta, aceste cereri sunt validate apoi de AEP si, dupa validare, AEP va transmite cetatenilor respectivi buletinele de vot, însotite de dovada pentru exercitarea votului prin corespondenta.

”AEP transmite buletinul de vot însotit de dovada pentru exercitarea votului prin corespondenta cetateanului a carui cerere a fost validata. Cetateanul voteaza si transmite votul sau în plic sigilat însotit de dovada exercitarii votului prin corespondenta. Transmiterea se efectueaza prin posta. AEP primeste plicul cu votul exprimat prin corespondenta si îl transmite Biroului Electoral Special, care se înfiinteaza si functioneaza conform modului de organizare prevazut de lege pentru Birourile Electorale de Circumscriptie”, a explicat Andronache.

El a mentionat ca Biroul Electoral Special pentru votul prin corespondenta valideaza sau anuleaza votul dupa verificarea existentei sau inexistentei dovezii privind exercitarea votului prin corespondenta.

”Ulterior, dupa încheierea procesului de numarare a voturilor exprimate prin corespondenta Biroul Electoral Special întocmeste un proces verbal pe care îl transmite Biroulului Electoral Central”, a adaugat deputatul PNL.

Potrivit proiectului de lege privind votul prin corespondenta, exercitat de cetatenii români cu domiciliul sau resedinta în afara granitelor tarii, initiat de ACL, “neîndeplinirea în termen a atributiilor care le revin de catre autoritatile implicate în organizarea procedurii de vot prin corespondenta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda între 2.000 lei si 5.000 lei”. Emma Toader, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie